Belföld

Nem engedik be az új rákgyógyszereket

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) négy-öt éve nem fogad be új készítményt a támogatott orvosságok listájára.  

Hiába javasolta az egészségbiztosító 18 új rákgyógyszer támogatását, mégsem finanszírozhatja azokat. A humán- és a gazdasági tárcának ehhez módosítania kellene a támogatott gyógyszereket felsoroló jogszabályt, ám erre az érintett minisztériumok már 4-5 éve nem kerítenek sort. Feltétel az is, hogy a kormányzat biztosítsa a támogatásukra fordítható keretet, ami a következő három évben 10-20 milliárd forint lenne – írja a Népszabadság.

A lap szerint február közepén 18 új rákgyógyszer támogatását utasították el emiatt, amiből hét egyáltalán nem érhető el a magyar páciensek számára, 11-hez pedig 867 beteg az orvos által kérelmezett egyedi méltányossági eljárás keretében férhet hozzá.

Az OEP tájékoztatása szerint az elmúlt évben mintegy 6,5 milliárd forintot fordított csak e 11 készítmény támogatására; az elkezdett terápiákat nem szakítják meg, az érintettek egyedi kérelmek alapján továbbra is hozzáférhetnek a gyógyszerükhöz, ha nincs számukra alternatív terápia – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik