Belföld

Nagy eső és szél jön – kiadták a figyelmeztetést

Zivatarok is lehetnek kedden.

„Belvízduzzasztó” kora tavaszi esőkre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Keddre a fővárosra és tíz megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható jelentős mennyiségű eső miatt.

Helyenként, főleg az Északi-középhegység térségében kedd estig 30 milliméternél is több csapadék hullhat. Keddre virradó éjjel zivatar is lehet a Dunántúlon és a Dél-Alföldön, napközben a délkeleti országrészben. Ugyancsak kedden az Északi-középhegységben több centiméter friss hó eshet.

A Dunántúl északi felén kedd hajnaltól 60-70 kilométer/órás szél is lehet, a szélvédett területeken viszont sűrű köd képződhet. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az erős szél miatt. A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt pedig Budapestre és Pest megyére, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

A februárban esett kiadós csapadék hatására az Alföldön 70 ezer hektár fölé növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága. Az aktuális előrejelzések szerint március első harmadában további 20-30 milliméter csapadék eshet, sokfelé tovább terjeszkedik a belvíz és a felázott talaj ott is akadályozza a kora tavaszi munkákat, ahol nem állt meg a víz a földön. Hosszan tartó száraz, napos időjárás egyelőre nem valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik