Belföld

A tisztifőorvos szerint biztonságosak a kórházak

Azt mondta, a magyarországi fertőzési adatok nem különböznek a nyugat-európai országokéitól.

Nem igaz, hogy többen halnak meg ma kórházi fertőzésben, mint közlekedési balesetben – mondta az M1-en az országos tisztifőorvos. Szentes Tamás szerint a magyar kórházak biztonságosan működnek, az egészségügyi szolgáltatások feltételei biztonságosak.

Kedden László Imre, a DK egészségügyi kabinetjének vezetője szólította fel a kormányt, hogy teljesítse a Facebookon szerveződő „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport kéréseit. Kitért arra, hogy a szakmai szervezetek szerint évente két-háromezer ember hal bele olyan fertőzésbe vagy annak szövődményébe, amelyet kórházban kap el.

Szentes Tamás szerint veszélyes az az állítás, hogy többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint közlekedési balesetben, mert alkalmas arra, hogy elriassza az embereket a kórházi szolgáltatások igénybevételétől. „Ha valaki emiatt nem megy kórházba, pedig szüksége lenne rá, az jelenti az igazi veszélyt” – mondta.

Hozzátette azt is, hogy vannak olyan kezelések, amelyek hajlamosítanak a fertőzésre – például daganatos betegségeknél, szervátültetéseknél, autoimmunbetegségeknél szoktak alkalmazni olyan terápiát, amely az immunrendszert mesterségesen visszafogja. Ezen túl „sajnos tényleg kialakultak olyan baktériumtörzsek is, amelyek kezelése nehezebb, mert több antibiotikummal szemben is ellenállóak”.

A tisztifőorvos elismerte, hogy az elmúlt nyolc évben valóban növekvő tendenciát mutatnak a kórházi fertőzési statisztikák, de nemcsak nálunk, hanem más nyugati országokban is. Kiemelte: a magyarországi adatok nem különböznek más nyugat-európai országokéitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik