Belföld

Megágyazott a Jobbik Orbán bejelentésének

A jelenleg hatályos alaptörvény szerint nem lehetne megtartani a népszavazást, de a párt kedden módosító javaslatot tett.

A Jobbik már kedden benyújtott egy olyan alaptörvény-módosítót, amely lehetővé tenné Orbán Viktor szerdán bejelentett bevándorlási kvótás népszavazását – írja a HVG.hu.

Az alaptörvény jelenleg hatályos szövegében az áll, hogy nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről. A Vona Gábor, Apáti István és Z. Kárpát Dániel által jegyzett javaslat úgy módosítaná ezt a bekezdést, hogy hozzátenné: „kivéve, ha a népszavazás Magyarország bevándorlási politikáját érintené vagy olyan döntéssel kapcsolatos, amely erre érdemi kihatással van”.

A kormány népszavazási kérdése így hangozna: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Ugyanakkor az Index arról ír, hogy egy másik alaptörvény-szakaszba is ütközik a népszavazási kezdeményezés: a 8. cikk (1) szakasza azt mondja ki, hogy országos népszavazást csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésről lehet elrendelni. Az viszont, hogy az Európai Unió mit írhat nekünk elő, nem tűnik az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésnek – az Alaptörvény arról is rendelkezik, hogy az uniós döntéshozatal során az országot a kormány, és nem az országgyűlés képviseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik