Belföld

Lázadnak a közszolgák is – törvénysértéssel vádolják a kormányt

Nyílt levelet, tiltakozó nyilatkozatot kapott Lázár János a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum munkavállalói oldalának ügyvivőitől.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert arra kérik, hogy a kormány tartsa be a jogszabályokat, Lázár pedig haladéktalanul hívja össze a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot (KÉF). Lázárt emlékeztetik rá, hogy a bürokráciacsökkentésre készülő kormányt az alkotmány mellett nemzetközi egyezmények és szerződések is tárgyalásra kötelezik, de terveiről egyelőre semmit nem árul el.

Mindezek hatására – véleményünk szerint – mára a teljes magyar közigazgatás személyi állományát a szakmai távlatvesztés, a létbizonytalanság, a tartóssá váló dolgozói szegénység, az emberi és munkavállalói kiszolgáltatottság fenyegeti.

Noha a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum rendkívüli ülésének összehívását a munkavállalói oldal soros ügyvivője, Fehér József január 25-én kezdeményezte, de a kormány csak a 15 napos határidő lejárta után, hirdette meg a KÉF soros ülését március 2-re. Ehhez képest a kormány szerdán már dönteni akar a 73 háttérintézmény, az ott dolgozó több tízezer munkavállaló sorsáról, az elbocsátások, az átalakítások végrehajtásáról.

A Kormánynak ez a gyakorlata jogsértő!

A kabinet előzetes egyeztetés nélkül, kész helyzet elé állítaná a szociális partnereket, amivel az érdekegyeztetést “üres tájékoztató eseménnyé minősíti.”

Lázár János bürokrácia csökkentésével kapcsolatos nyilatkozatai a közigazgatásban dolgozók ellen korbácsolják a közhangulatot – írják és nehezményezik, hogy miközben a miniszter azt üzeni, hogy balhézás helyett tárgyaljanak, éppen a kormány nem teljesíti legalapvetőbb tárgyalási kötelezettségeit,

egyoldalúan negligálja a szabályozott érdekegyeztetési fórumok működését.

A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum munkavállalói szeretnék, ha Lázár nemcsak a KÉF soron kívüli ülését hívná össze, hanem azon ott is lenne, átfogó tájékoztatást adna a kormány szándékairól az állam- és közigazgatás szervezetrendszerével, a háttérintézmények sorsával és átalakításának módjával kapcsolatban, a munkavállalók jogállásának, előmenetelének, bérezésének ügyeiről.

Határozott választ kérnek az eredetileg 2016. július 1-re ígért rendezési céldátum, és az ennek fedezeteként elkülönített 38 milliárd forint költségvetési keretösszeg sorsáról. Azt kérik, hogy a miniszter személyesen garantálja a rendszeres érdekegyeztetést. A szakszervezetek az érintett állampolgárok több milliós számára tekintettel kezdeményezik, hogy a fórum ülései kapjanak teljes sajtónyilvánosságát.

Újratervezést kérnek a közmunkások

A Közfoglalkoztatottak Demokratikus Szakszervezete felszólítja a kormányt és a Belügyminisztériumot, hogy a közfoglalkoztatásra elkülönített költségvetést tervezze újra és a gyakorlati haszon nélkül kidobott milliárdokat csoportosítsa át a bérekhez!

A kormány által ösztönzőnek tűnő projektek rendre megbuknak.

A képzési program nem elég hatékony, a felkészítés a versenyszférára gyakorlatilag nem létezik. A szakszervezet szerint az, hogy ha a közmunkás elhelyezkedik a versenyszférában, egy ideig kap segélyt is, nem segítség, hanem a trükközés melegágya. A közmunkást szakmailag, mentálisan alkalmassá kell tenni az elhelyezkedésre a munkaerőpiacon, de addig is biztosítani kell számára a civilizált emberi körülményeket.

Ehhez elengedhetetlen a jelenlegi bér mielőbbi emelése, hiszen már eddig is nélkülözésben voltak kénytelenek élni.

A nélkülözés nem a minimális kulturális élményekről, az elvárható legalacsonyabb pihenési lehetőségekről való lemondást jelenti, hanem konkrét éhezést, a ruházat hiányát, azt, hogy sok gyermeknek kell áram híján gyertya fénye mellett tanulni. A kormány megsérti az emberi jogokat, az alkotmányos és uniós alapvetéseket, amikor nem tartja tiszteletben az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét.

Mindenféle negatív megkülönböztetés elfogadhatatlan, legyen az nemi, faji, vagy szociális helyzeten alapuló diszkrimináció!

A közmunkások lényegesen kevesebb bérért végzik el ugyanazt a munkát, amit mások magasabb jövedelemért. Ez nemcsak a versenyszférára, hanem az állami, önkormányzati munkaköröknél is igaz. A Közfoglalkoztatottak Demokratikus Szakszervezete szintén érdekegyeztető tárgyalást sürget a kormánnyal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik