Belföld

Ezt ajánlja a kormány a tiltakozó pedagógusoknak

24.hu
24.hu

2016. 02. 24. 17:09

Lehet szó a lexikális tananyag csökkentéséről és a Klik decentralizációjáról is, a szakszervezet szerint azonban sok kérdésükre nem jött válasz.

Nyilvánosságra hozta a kormány azt a megállapodás-tervezetet, amelyet a pedagógusok sztrájkbizottságának juttatott el a hét végén.

A dokumentum leszögezi: a felek egyetértenek abban, hogy szükség van az alaptanterv és a kerettantervek átfogó felülvizsgálatára, a lexikális tananyag csökkentésére, az alapkompetencia-fejlesztés erősítésére. „Kiemelt cél, hogy a diákok számára a tanulás teljesítésére sarkalló, hasznos és élményszerű legyen” – áll a tervezetben, ami december 31-re tűzi ki a tartalmi átalakítás szakmai koncepciójának elfogadását.

A következő tanévtől jogszabályban rögzítenék, hogy az egész napos iskolaként működő intézmények hétköznap ne adhassanak írásbeli házi feladatot, a tankötelezettség korhatárának leszállítását pedig felülvizsgálhatják, ha jelentősen nő az iskolaelhagyók aránya.

Át kell alakítani a Klik közbeszerzési és beszerzési folyamatait, az intézményvezetők részére megfelelő összeget kell biztosítani kincstári kártyán keresztül a sürgős dologi költségek fedezésére – ez is szerepel a dokumentumban, ahogy az is, hogy a fennálló jövedelemelmaradásokat azonnal rendezni kell. Fel kell mérni az állami intézményfenntartás valós költségeit, biztosítani kell a szükséges többletforrásokat, és érdemi decentralizációt kell végrehajtani – írják.

Kitérnek arra is, hogy csökkennie kell az önértékelés, a tanfelügyelet és a minősítés adminisztrációjának, a pedagógusok és intézményvezetők adminisztratív terheinek, az intézmények adatszolgáltatási kötelezettségeinek. A nevelő-oktató munkát segítők jövedelmi rendszerét felülvizsgálnák.

Kedden a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bírálta a pedagógusok 25 pontos követelésére válaszul született megállapodás-tervezetet, azt mondta: a pontok közel felére nem reagáltak, a válaszok másik fele sem tartalmaz konkrét irányokat, és igen távoli időpontokat jelöltek meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.