Belföld

Szigorítottak a ménes az autónak hajtó csikósok ítéletén

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 23. 20:29

Két év négy hónap fogházbüntetésre súlyosította a Debreceni Törvényszék annak a két vádlottnak a büntetését, akik harmadik társukkal 2012. január elsején okoztak halálos balesetet a Hortobágyon.

A vádlottak egy 25 lóból álló ménest hajtottak ki az útra, amelybe szemből belerohant egy autós. A gépkocsit vezető fiatal férfi meghalt, barátnője maradandó sérülést szenvedett – közölte az ítélethirdetés után a törvényszék szóvivője kedden.

halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében első fokon a Hajdúböszörményi Járásbíróság 2015 júniusában hozott ítéletet, melyben az elsőrendű vádlottat 1 év 4 hónap, a másodrendűt 2 év szabadságvesztésre ítélte. Ezt súlyosította most a Debreceni Törvényszék mindkét vádlott esetében 2 év 4 hónap fogházbüntetésre. A harmadrendű vádlott büntetését ugyanakkor helybenhagyta, ő első fokon és most jogerősen is 10 hónap fogházbüntetést kapott, 2 év próbaidőre felfüggesztve.

Az ügy előzménye: 2012 januárjában az első- és másodrendű vádlott korlátozott látási viszonyok között 25 lovat hajtott Hajdúnánásról Polgár irányába, a lovak téli szálláshelyére. A hajtás alternatív útvonala nem volt járható, ezért választották a közutat: a ménest a Hortobágy folyó hídján hajtották át.

A harmadrendű vádlott gépjárműve vészvillogóját működtetve a ménes előtt haladt. A főúton a sértett és barátnője látta a másik sávban közeledő autóst, de a ménest legfeljebb 32-36 méter távolságban észlelték először.

A sértett autójába a vágtázó lovak belerohantak, a huszonéves férfi a helyszínen életét vesztette. A vádlottak egyértelműen megszegték az állathajtásra vonatkozó szabályokat, többek között azzal is, hogy az első- és másodrendű vádlott ittas állapotban kezdte el a hajtást állapította meg a bíróság.

Nagy Antal bíró indoklásában kifejtette: a vádlottak tudatosan, az éjszakai sötétség határán hajtották fel a közútra a lovakat, amelyek több száz méteren át vágtáztak az úton. Bár nem állt szándékukban, hogy közvetlen veszélyt okozzanak, kockáztattak, aminek más fizette meg az árát – fogalmazott a tanács elnöke.

Az indoklásban elhangzott az is: a szakértő a vádlottaknak legkedvezőbb adatokkal számolt, és szakvéleményében azt állapította meg, hogy a lovak óránként 30 kilométeres sebességgel haladhattak. Valójában azonban a lovak 40-50 kilométer óránkénti sebességgel vágtázhattak, a ménest 30 méteres távolságból észlelve pedig a balesetet nem lehetett elkerülni. Az ütközést legfeljebb akkor lehetett volna elkerülni, ha a sértett az úton 23,9-39,2 kilométer közötti óránkénti sebességgel haladt volna, ez viszont nem volt elvárható – ismertette a döntést a szóvivő.

A bíróság a másodrendű vádlottat segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelősségre vonta, ugyanis ő nem ment oda az autóhoz és nem nyújtott segítséget a sérülteknek.

A törvényszék úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság enyhe büntetést szabott ki, ezért súlyosították az ítéletet – közölte Tatár Tímea,  a törvényszék szóvivője.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.