Belföld

Orbán lefújta a helikoptervásárlást Moszkvában

A régieket újíttathatják fel Oroszországgal.

Magyarország mégsem vesz orosz katonai helikoptereket, erről Orbán Viktor múlt heti moszkvai látogatásán született döntés – írja az ukrán Unian hírügynökség a tárgyalásokra rálátó forrásokra hivatkozva.

Azt írják: a magyar miniszterelnök azt mondta, az EU vezetőinek nyomására született ez a döntés, de felajánlotta Putyinnak, hogy megbízást adnak a magyar hadsereg öt meglévő Mi-17 helikopterének felújítására.

Arról ugyanakkor már Lázár János is beszélt a múlt csütörtöki Kormányinfón, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt nem lehet szó a beszerzésről, de a magyar kormány álláspontja szerint a korlátozások nem vonatkoznak a javításokra, felújításokra.

Az Union azt is írja: nem sokkal azután, hogy a magyar delegáció hazaért Moszkvából, a kormány tendert hirdetett a szóban forgó helikopterek felújítására. Ez alapvetően nyitott pályázat, de a hírügynökség forrása szerint a feltételeket Oroszországra szabták. Ugyanis nagyon rövid idő áll rendelkezésre a felkészüléshez, ugyanakkor Oroszország mellett Ukrajna is rendelkezik a szükséges képességekkel, helikoptergyártással és –modernizálással is foglalkoznak, új motorokat is gyártanak a szovjet légi járművekbe.

A harminc új orosz helikopter beszerzése egyébként több mint 110 milliárd forintjába kerülne a magyar államnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik