tanar(430x286).jpg (Array)
Belföld

Kréta és fűtés helyett csocsó, darts és ördögbot

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 23. 07:52

A kormánynak nagyon régóta tudnia kell, hogy túltolta a biciklit. Az államfő testvére két éve jelezte a bajt.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) mintegy félmilliárd forintért rendelt dartstáblát nyilakkal, csocsót, ördögbotszettet és ehhez hasonló eszközöket. A Magyar Nemzet az októberben aláírt szerződés alapján részletesen felsorolja, hogy az intézményfenntartó milyen szabadidős és sportjátékbeszerzésre szánt pénzt, miközben több uszodának is tartozik az úszásoktatásért, a közüzemi számlákkal is meggyűjt a baja, nyolc gáz- és hat villanyszolgáltatótól kért kikapcsolási moratóriumot.

A központnak 2023 darab gáz- és 2701 darab villamos szolgáltatási fogyasztási helyre vonatkozóan van érvényes moratóriuma. A moratórium – a földgáz- és villamosenergia-törvény értelmében – kizárólag kikapcsolás alóli mentességet biztosít. A február 13-i pedagógustüntetésen több felszólaló is jelezte: az iskolákból gyakran hiányzik a kréta, a papír vagy a patron a nyomtatókból.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki Kormányinfón azt mondta: a Kliknek 17 milliárdos adóssága van. Az intézményfenntartó vezetője az RTL Klubnak azt mondta, nincs elég pénzük az iskolák fenntartására. Hanesz József a Házon kívül című műsornak azt mondta: a béreken kívül szinte semmilyen egyéb kiadást nem fizettek az elmúlt hónapokban, de napokon belül új költségvetést készítenek, amit ha a kormány támogat, megszűnhet az adósságuk.

Az országos tiltakozást kiváltó miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében a közoktatás vízfejét éppen azért bírálta, mert létrehozásával a kormány elvette az iskolaigazgatók önálló gazdálkodási jogát.

Az iskolaépületek rosszabb állapotban vannak, mint valaha. Nincs pénz alapvető dolgokra. A tantermeket a szülők festik, a karbantartás akadozik.

Már régóta tudniuk kell, hogy “túltolták”

Azt már Balog Zoltán miniszter is beismerte, „túltolták a biciklit”, de a keresik a megoldást a köznevelési kerekasztalon. Az kedden újra összeül, de már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nélkül. Ugyanakkor ott lesz az OECD-szakértője, ami különösen azért érdekes, mert a legfejlettebb gazdaságokat tömörítő szervezet minapi elemzése lesújtó képet festett a magyar oktatásról, az adatok azt mutatták, hogy Magyarország költi csaknem a legkevesebbet egy-egy tanulónak az általános iskolától a felsőfokú oktatásig tartó útjára.

A kormányt egyébként nem érhette meglepetésként, hogy baj van a túlközpontosított oktatási rendszerrel. Pölöskei Gáborné (Áder János köztársasági elnök testvére) azt már azelőtt bírálta, hogy a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár lett Balog Zoltán minisztériumában. Korábban ott főosztályvezetőként bírálta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működési zavarait.

A jelenlegi szervezeti rendszerben nem különülnek el kellően a feladatok, keverednek a hatáskörök, az erős centralizálás működési nehézségeket eredményez. Egy ilyen nagy rendszernél, amely közvetlenül 120 000 pedagógus munkáját kell, hogy támogassa, valamint a tanulók mindennapjaira hatással van, fontos a pontos feladat meghatározása, a felelősségi, feladatszintek jó elhelyezése.

Pölöskei Gáborné azt is jelezte, újra kell gondolni a tankerületek szerepét, a Klik működtetését, mert komoly gondot okoz, hogy a gazdálkodási szervek távol kerültek az iskoláktól. Kellene egy középszintű irányítási szint, ahol pénzügyi döntések is születhetnek. A tanulmány bírálja az EU-s források minisztériumi felhasználását is. Korábban Szabó Balázs miniszteri biztos is lesújtó elemzést készített, még a Marekné által vezetett Klikről. Arra jutott, hogy minden területen átgondolatlan, elhibázott döntések születtek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.