Belföld

Bunyóval csúcsosodott ki a Fidelitas haldoklása

böröcz lászló (böröcz lászló)
böröcz lászló (böröcz lászló)
Böröcz-Kurucz harc bontakozott ki a Fidesz keltetőjében, amit rövid távon a szervezet elnöke nyert meg, de hosszú távon az egész Fidelitas rajta veszthet.

Ahogy várható volt, a Fidelitas nem a verekedés okait igyekszik megszüntetni, hanem teljes erejével azon van, hogy kiderítse, ki szivárogtatott a wellness-disznóvágásról. Ugyanis ott nemrég úgy egymásnak ment a Fidesz ifjúsági szervezetének pár tagja, hogy a tagkönyv adta a másikat. Az Átlátszó most arról ír, a felfüggesztett budapesti elnök, Kurucz Dániel és az országos elnök, Böröcz László között dúl háború.

Böröcz Rogán Antal szárnyai alatt jutott el Vas megyéből az V. kerület alpolgármesterségéig, a Fidelitas vezetéséig, valamint testvére öt elnyert trafikjáig (ezért TrafikLacinak becézik ellenfelei). Kurucz Budapesten építgette a karrierjét, de állami pénzből kutathatta fel korábban az Amerikában élő magyar diaszpórát is. Nem mindenki volt a ténykedésével elégedett. A bunyóban Kerékgyártó Gábor is részt vett, aki most a XI. kerületiben önkormányzati képviselő, valamint legendás a táncos lába.

Azzal kezdődött a balhé, hogy Böröcz szerette volna, ha a budapesti egyetemeken is kvótaellenes aláírásokat gyűjtenek. Kurucz jogi aggályokat látott, ezért nem ment bele (a politikai szervezetek valóban ki vannak tiltva az egyetemekről, Böröcz ez ellen küzd). Kurucz az Átlátszó szerint ezután már nyílt kihívóként lépett fel, válaszul felfüggesztették a budapesti elnöki címét. Az ezt alátámasztó dokumentumokat Kurucz nem láthatta, sok fővárosi fidelitasos pedig háborogni kezdett.

Ezután jött a fehérgyarmati verekedés, ahol a Böröcz-cel jó viszonyban lévő Kerékgyártó nekiment a budapesti klikknek. A Fidelitas belső Facebook-fórumán valaki azt írta, Kerékgyártó kezdte az egészet, minősíthetetlen szavakkal illette Kurucz körét, kérdezvén, mennyi pénzért szopják le őt. Sokáig ment a verbális inzultus, majd Kerékgyártó ellökte egyiküket.

Egy rövid ideig ez így ment tovább, aztán Kerékgyártóban elpattant valami, felállt a székéből és szabályszerűen nekiesett Ádámnak, aki a második lökés után földre került, nekiesett az egyik széknek, ahonnan egy üres sörösüveg leesett és szilánkokra tört, elvágta Ádám kezét.

Ezt a beszámoló szerint további pankráció, verekedés, lökdösődés, fojtogatás követte, sőt majdnem fejbe verték az illetőt egy fogassal. A bejegyzés után összeült az etikai bizottság, és úgy döntöttek, törlik a bejegyzést. Kurucz kilépett a Fidelitasból, mert szerinte el akarják tussolni a verekedést. Böröcz egy belső nyilatkozatot kiadott, amiben elítélte az erőszakot, de közvetetten Kuruczot tette felelőssé.

Kerékgyártó elnézést kért és lemondott pártolói tagságáról, miközben a Fidelitason belül pánikhangulat van, na meg nyilatkozatstop. Hamarosan fővárosi elnököt választ a szervezet, Böröcz Baczkó Norbertet látná ott szívesen. A lap forrása szerint maga Kubatov Gábor szállhat alá rendet rakni a Fidelitasban.

A fő gond azonban a Fidelitas haldoklása, hogy vezérelv uralkodik sokak szerint. A szervezet már nem csinál semmit, csak konferenciákat és előadásokat szervez a belharcok mellett. Böröcz közben központosít, kevesebb az alelnök és az elnökség hozzá hű emberekből áll. Régen még sok fidelitasos került be a párt vezetésébe és a parlamentbe, 2010-ben pl. tizenheten. A második generációból egy, a harmadikból nulla fő került a parlamentbe.

Az Átlátszó szerint a Fidelitas elsorvadása jelzi, hogy nem lesz utánpótlás, nem lesz új generáció a Fidesznek, az elöregedéssel pedig az MSZP sorsára juthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik