A Civil Közoktatási Platform alakuló ülése
Belföld

A tantárgyakat meg kellene szüntetni, állítja a tanári tiltakozás vezére

24.hu
24.hu

2016. 02. 22. 15:49

Egész nap csak adminisztrál mindenki, ennek így semmit értelme Pukli István szerint. A Teleki Gimnázium igazgatója beszélte MSZP-s múltjáról, botrányos kinevezéséről és a tanári követelésekről is.
Korábban a témában:

A Klik és ez a közoktatási rendszer teljesen megnyomorít bennünket. Eldöntöttem, hogy ezt tovább így nem csinálom. Én eddig bérszámfejtettem, útiköltségtérítés-számfejtettem, állandóan adminisztráltam.

Mindezt Pukli István, a pedagógustüntetések egyik vezéralakja mondta még a pénteki tüntetés előtt a Hvg.hu-nak adott interjúban. Életútjáról is beszélt amellett, hogy mit kéne rendbe tenni a közoktatásban. Rögtön azzal nyitott, hogy mint a Teleki Blanka Gimnázium vezetője, egy csomó felesleges adminisztratív terhet lőcsöltek rá.

Szerinte a tanárok leterheltek, alapból a maximumot, 26 órát tanítanak helyettesítésekkel együtt, plusz a rengeteg egyéb feladat, a mentorkodás, a pályázatírás, a közösségi szolgálat, és akkor még nem javították ki a dolgozatokat, nem készültek fel másnapra. Eközben nem marad idő a legfontosabbra, hogy foglalkozzanak a gyerekekkel.

Pukli szerint a 2010 előtti közoktatás rossz volt, az új rendszer még rosszabb lett, ezért az alapoktól kell felépíteni mindent. Például, hogy “valóban szükség van-e Vergiliusra latinul?” Magyarból például az lenne a fontos, hogy az irodalmat és az olvasást megszeressék a gyerekek.

A Nemzeti Alaptanterven is változtatni kéne, hiszen folyamatosan a “kompetencia” szót ismételgetik benne, holott az ismeretanyagról szól az egész, aminek jelentős része fölösleges ismeret. Amúgy Pukli a finn módit követné:

A cél pedig valójában az lenne, hogy megtanítsuk a gyerekeket tájékozódni, kiválasztani a helyes információt, fejleszteni az együttműködést, az értő olvasást, a kritikai és az alapvető matematikai gondolkodást. Egyébként úgy vélem, a finn modellt alapul véve a tantárgyakat meg kellene szüntetni, és csak az érettségi előtt tanulnák a diákok tantárgyi szinten azt, amiben tovább akarnak lépni.

A saját gyerekeit is játékos formában oktató Pukli kinevezése körüli korábbi botrányok is előkerültek. 2012-ben ő az Arany János Általános Iskolába ment volna, de oda már talált embert az önkormányzat, és inkább a problémáktól hemzsegő Telekit ajánlották neki. “Eléggé pattogósan kezdtem az ittlétemet” – mondta Pukli, aki szerint autoriter irányításra volt szükség, pl. a nevelési program megírásához.

Pukli ellen akkor a nevelőtestület és a diákok is tiltakoztak. Szerinte az állt ennek hátterében, hogy a kedvelt igazgatóhelyettestől megvált, miután az feljelentette őt az önkormányzatnál, mert szerinte bizonyos iratokba nem tekinthetett volna be. A tanárok szerinte tanítási időben akartak tiltakozni, de ő ezt nem engedte, mondván ők felügyelnek a gyerekekre. Mivel azóta konszolidálódott a helyzet, vizsgahely lett a gimnázium, jobbak az elért eredmények, már a nevelőtestület javasolta, hogy képviselje őket Pukli.

A fent említett szocialista múltjáról is beszélt: Szekszárdon ismerkedett meg a párttól, 18 évesen lépett be, a területi lista 12. helyére fel is került. A családja próbálta a pártpolitikáról lebeszélni, de hiába. Egy diplomahamisítási ügynél már érezte, hogy valami nem jó ebben a pártban, aztán amikor tanárként végigélte, ahogy mindenkit kirúgnak körötte a Gyurcsány-kormány szakiskolai átalakításai miatt a csepeli Csete Balázs Általános Iskolából, távozott onnan, sőt az őszödi beszéd és a zavargások után egy évvel a pártból is lelépett.

2010-ben már átszavaztam a másik oldalra, és még az elején úgy is tűnt, hogy jó lesz.

A nagy cél most az, hogy a Civil Közoktatási Platform azonnali követeléseire igent mondjon a kormány, és akkor nem lesz tüntetés március 15-én.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.