AppleMark
Belföld

Tábornok lett egy időre a gerillaharc magyar szakértője

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 16. 09:44

Az államfő határozott időre nevezte ki a dandártábornokot.

A köztársasági elnök – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – Dr. Porkoláb Imre Zoltán ezredest 2016. február elsejétől 2018. július 15. napjáig nevezte ki. Porkoláb Imre harcolt Irakban, Afganisztánban, szakértője a gerillaharcnak, a terrorellenes hadviselésnek. Az ehhez kapcsolódó vezetéselméletet – a hagyományostól eltérő vezetést – és annak az üzleti életben való alkalmazhatóságát kutatja.

A dandártábornok a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) pentagoni képviselőjeként Washingtonban az amerikai egyesített vezérkarral, a Védelmi Minisztériummal, illetve a Washingtonba települt kiemelt kutatóintézetekkel tartja a kapcsolatot.

Még ezredesként írta a Szolgálj, hogy vezethess! című rendhagyó vezetéselméleti könyvét, amelyben betekintést nyújt a Sandhursti Királyi Katonai Akadémia rejtett világába, testközelből mutatja be a kiképzést, amely Churchillből és Vilmos hercegből is “vezetőt faragott”. A már a Pentagonban dolgozó szerző személyes történetekre épülő kötetében a rendkívüli helyzetekben szerzett tapasztalatait osztja meg – írja a honvédelem.hu.

A szakportál beszámolója szerint néhány hete egy előadásában arról beszélt, hogy az Amit egy elit katonától tanulhatunk az üzleti életben alcímű kötetével lerombolná a vezetői szerephez fűződő mítoszokat, mert az üzleti életben, csakúgy, mint a katonaságban, akkor lehet valaki hiteles vezető, ha saját magát is képes irányítani. Egy komplex, változékony, kiszámíthatatlan környezetben kell majd mind a katonai, mind az üzleti élet vezetőinek gyors és hatékony döntéseket hozni.

A dandártábornok néhány napja előadást tartott a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságán egy tudományos konferencián, ahol arról beszélt, hogy napjaink rendkívül dinamikus biztonsági környezetében az emberi tényező annyira fontos, hogy az adott esetben felülírhatja nemcsak a létszámbeli, hanem a haditechnikai fölényt is. A Biztonságpolitika nevű szakportál beszámolója szerint Porkoláb Imre a jövő hadviselését a változékonysággal, a bizonytalansággal, a komplexitással és a többértelműséggel jellemezte.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.