Belföld

“Orbánt az UFÓ-k irányítják, Soros György vagy esetleg Putyin?”

A kormányfő néhány hetet kapna a közoktatás megmentésére.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke országgyűlési határozati javaslattá gyúrta a pedagógusok követeléseit. Szabó Tímea  előterjesztésében tarthatatlannak nevezi a közoktatás helyzetét, amit azért alakítana át, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) helyett a diákok legyenek az oktatáspolitika középpontjában.

A PM politikusa azt szeretné, ha az Országgyűlés felszólítaná a kormányt, hogy kezdjen bele egy új nemzeti alaptanterv kidolgozásába, csökkentse a tanárok, diákok kötelező óraszámát, szélesítse az iskolai autonómiát, állítsa vissza a szabad tankönyvválasztást, a tanszabadságot, biztosítsa az esélyegyenlőséget, szüntesse meg az iskolai szegregációt, terjessze ki az integrált, kompetenciaalapú oktatást.

A kormánynak radikálisan csökkentenie kellene a tananyagot, megszüntetnie a 16 óráig tartó kötelező benntartózkodást. A kabinetnek egyebek mellett át kellene alakítania a pedagógusok óraszámára vonatkozó szabályokat. Az nem lehetne több heti 20-22 óránál, a túlórákat újra ki kellene fizetni

Megszűnne a KLIK, a közoktatást járási, kistérségi szinten szerveznék meg, visszaállítanák az iskolaigazgatók munkáltatói és gazdálkodási jogköreit.

A kormánynak a jövőben minden változtatás előtt egyeztetnie kellene az összes érintettel (diák, szülő, pedagógus), terveit az iskolák valóságához kellene igazítania. A kormánynak május 15-éig kellene az Országgyűlés elé terjesztenie javaslatait. Szabó Tímea szerint a kormány által végrehajtott eddigi átalakítások miatt került a közoktatás az összeomlás szélére.

A KLIK működésképtelen, a számlákat nem fizeti ki időben, a fizetéseket későn kapják meg az iskolai dolgozók, hol a kréta, hol a fénymásolópapír hiányzik a tanításhoz. Az éves kompetenciamérések szerint folyamatosan csökken a hallgatók teljesítménye, és míg a 2000-es években csökkent a korai iskolaelhagyók száma, 2010 óta a trend megváltozott.

A kormány eközben álkerekasztalokkal próbálja befogni az egyre reménytelenebb helyzetben lévő pedagógusok és diákok száját – emlékeztet az ellenzéki politikus, aki szerint a jövő nemzedékek oktatására fordított forrásoknak minden évben el kell érniük a hazai GDP legalább 6 százalékát.

Korábban Szabó Tímea felszólította a kormányt arra, hogy vegye komolyan a tanárok, diákok, szülők követelését, Orbán Viktor pedig ne próbálja az külső erők, “UFO-k vagy épp Soros György manipulációjának tekinteni”.

Orbánt az UFÓ-k irányítják, Soros György vagy esetleg Putyin?

Szabó Tímea előzőleg Facebook-oldalán tette szóvá, hogy Orbán Viktor szerint külső erők irányítják a pedagógusokat, amikor tiltakoznak az oktatás állapota miatt. Szerinte viszont a kormányfőt irányítják furfangos külső erők, akiknek az az érdeke, hogy a kormányfő ne beszéljen a magyar valóságról: a lerohasztott egészségügyről, a romokban levő oktatásról, a növekvő szegénységről. Mint írta, senkit nem érdekel, hogy a miniszterelnök parlamenti beszédében hosszasan beszélt a sikerekről.

Kit érdekelnek ezek a makroszámok, amikor a családok fele a létminimum alatt él, és nem tud meleg ételt adni a gyerekének?
Hol érdekli a külkereskedelmi mérleg azt a kórházi ápolót, aki havi 69 ezer forintot visz haza?
Hol érdekli a GDP azt a pedagógust, akinek nincs krétája az osztályban, és a KLIK embertelen terhei miatt elalszik hazafelé a buszon?
Hol érdekli az államháztartás hiánya azt a nyugdíjast, akire ráomlik a kórház, orvos pedig nincs, hogy meggyógyítsa, mert külföldre ment a gyógyítók egyharmada?

Szerinte nem a pedagógusokat, hanem a miniszterelnököt irányítja valaki kívülről, ha a minimálbérről elfelejti megemlíteni, hogy a szakszervezetek egyetlen bérkövetelése sem teljesült. A független képviselő Orbán legaljasabb hazugságának nevezte, hogy

a pedagógusok tiltakozását megpróbálja úgy beállítani, mintha az a béremelésről szólna.

Szabó Tímea a külső erők által irányított Fidesz-KDNP-seknek akarta megmutatni, miről szól valójában a tiltakozás, ezért nyújtotta be a határozati javaslatot, így legalább a kormánypártiak is megfelelően tájékozódhatnak, megspórolhatják a további álkerekasztalosat, és azonnal cselekedhetnek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik