Belföld

TAO-pénzek is mehetnek az olimpiai előkészületekre

A héten adja le olimpiai pályázatát Budapest, a jelentkezés költsége 19 milliárd forint. A Népszabadság szerint

a kormány kicsit alakít a finanszírozáson, nem közvetlenül utal pénzt

a pályázatot lebonyolító Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-nek, TAO-támogatással, közvetve ad pénzt.

 A TAO-ról már írtunk itt és itt, lényege, hogy a vállalkozások társasági adójából levonható az az összeg, amivel a látványsportokat támogatnak.

Először úgy tűnt a kormány két év alatt 15, közterhekkel együtt 19 milliárd forintot költ el a jelentkezésre, most azonban jó eséllyel TAO-pénzek is mehetnek olimpiai előkészületekre. A Nemzeti Gazdasági Minisztériumtól és a Budapest 2024-től is állítja, hogy TAO-támogatással a közvetlen hozzájárulás csökkenhet, vagyis a 19 milliárdos számla nem nő.

A kormány egyébként már három milliárdot elkülönített a pályázatra, az NGM indoklása szerint azért, mert a TAO-támogatások csak később érkeznek meg.

A helyzet érdekessége, hogy elvileg a 250 millió forint alaptőkén felüli forrásokat az állam bocsátja a társaság rendelkezésére, ami a TAO-ra is vonatkozik, még akkor is, ha a kormány nem közpénzként tekint rá.

A Népszabadság szerint a törvényjavaslat nem ad lehetőséget arra, hogy akik a TAO-n keresztül támogatják az olimpiát, bármilyen ellenszolgáltatást kapjanak.

Így viszont könnyen titokban maradhat, melyek azok a vállalatok, akik beszállnak az olimpia támogatásába. 

A gazdasági tárca úgy kalkulál, a cégek idén 64-69 milliárd forintot költenek majd sporttámogatásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik