Belföld

Hárommilliót kapott a fiatal, akit megerőszakolt rabtársa a kecskeméti börtönben

Kilenc emberrel volt egy zárkában, hogy ki erőszakolta meg, azóta sem derült ki. A történtek után a fiatalember összeroppant és megpróbált véget vetni az életének.
Kártérítést kell fizetnie a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnek egykori fogvatartottjának, akit előzetes letartóztatott létére jogerős elítéltekkel egy zárkában tartottak fogva és egyik rabtársa megerőszakolta. Az ítélet jogerős – számolt be a Magyar Helsinki Bizottság hétfőn.

A fiatalember 2007 novemberétől előzetes letartóztatásban volt Budapesten, ám 2008 márciusában öt napra átszállították a kecskeméti börtönbe. A második nap éjjelén a pszichiátriai betegségeire szedett erős gyógyszerektől kábult állapotban volt, ekkor erőszakolta meg cellatársa. A nyomozás nem tudta kideríteni, kilenc ember közül, akikkel egy helyiségbe zárták, ki volt az elkövető.

Bár az áldozat előzetes letartóztatásban volt, így elítéltekkel nem lehetett volna összezárni, kilenc társából nyolc már jogerős ítéletét töltötte. A kecskeméti börtönnek azzal is tisztában kellett lennie, hogy a férfi rossz pszichés állapota és az erre szedett erős gyógyszerek miatt különösen kiszolgáltatott helyzetben van. Mégsem különítették el – írták.

A fiatalember a Helsinki Bizottsághoz fordult, és kártérítési pert indított a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet ellen. A perben a börtön nem vitatta az erőszakolás tényét, de azzal érvelt, hogy a 200 százalék feletti zsúfoltság miatt nem volt lehetséges betartani a jogszabályban előírt elkülönítési szabályokat. Ezen felül arra hivatkozott, hogy az intézetet törvény által előírt befogadási kötelezettség terheli, tehát túlzsúfoltságra hivatkozva nem utasíthatja el a fogvatartottak befogadását, és ebből következően nem róhatók fel neki az esetleges károk, amelyek a zsúfoltsággal vagy az elkülönítési szabályok megszegésével összefüggésben keletkeznek.

Előbb a Kecskeméti Törvényszék, majd jogerős ítéletben a Szegedi Ítélőtábla is kimondta: „a felróhatóság alóli mentesüléshez nem vezethet önmagában az a tény, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltak.” A börtön személyi állománya köteles megakadályozni, hogy a fogvatartottak egymást bántalmazzák vagy sanyargassák, és az elkülönítési szabályok mások mellett éppen azt szolgálják, hogy megakadályozzák a fogvatartottak egymás elleni jogsértéseit, hiszen az állomány tagjai nem ellenőrizhetik folyamatosan őket. Abban, hogy megítélték az áldozat által kért teljes hárommilliós nem vagyoni kártérítést, nagy szerepe volt a pszichológus szakvéleményének is. Ez megállapította, hogy az elszenvedett szexuális erőszak „beláthatatlan, kitörölhetetlen trauma sorozatot, pszichoszomatikus és pszichés megbetegedést indított el, felerősítette az alapbetegséget, a bipoláris zavart”.

Az összeroppant fiatalember később öngyilkosságot is megkísérelt. Mindkét eljáró bíróság bizonyítottnak találta a kecskeméti börtön jogsértése és a Helsinki Bizottság ügyfelét ért hátrányos következmények közti okozati összefüggést. A Szegedi Ítélőtábla jogerősen hárommillió forint nem vagyoni kártérítés és kb. 50 000 forint vagyoni kártérítés (az áldozat pszichiátriai kezelésének gyógyszerköltsége) megfizetésére kötelezte a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik