Belföld

A kórházak kétharmadát be kellene zárni, négy hónapot kell várni egy szívműtétre

Korhaz-folyoso(5)(960x640).jpg (Array)
Korhaz-folyoso(5)(960x640).jpg (Array)

Borzalmas kórházi állapotokról ír a Blikk. Nemrég kiszivárgott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat belső vizsgálatának jelentése, amiben az egészségügy lehangoló állapotáról írnak. E szerint a kórházak kétharmadát be kellene zárni.

A várólista nagyon hosszú, az orvosok túlterheltek, pénz nincs, a technika elavult. A lap két kórházat is meglátogatott, hátha mégsem olyan tragikus a helyzet, mint ahogy azt gondoljuk.

A Szent János Kórház pszichiátriáján nincs WC-papír, a zuhanyzó áll a mocsokban, már a folyosókon is büdös van, katéteres zacskók hevernek a földön. Pénz-és emberhiánytól szenvednek, de osztályokat nem zárnak be, átcsoportosítással oldják meg a kialakult helyzetet.

Dr. Hegedűs Zsolt ortopéd sebész a bulvárlapnak elmondta:

Egy tíz évvel ezelőtti munkahelyemen többször előfordult, hogy a sürgősségin kellett ügyelnem. Az első két alkalom után fizettem az egyik belgyógyász kollégámnak, hogy vigye el a műszakot, mert én nem vagyok kompetens. Akik azok lennének, már akkor is kevesen voltak.

Egy anyuka arra panaszkodott, úgy kell ide-oda cipelnie a kisgyerekét a kórházon belül, de még a vérrel teli ampullát is neki kell egyik osztályról a másikra vinne.

Ez a rendszer úgy szar, ahogy van, tette hozzá.

A Merényi Gusztáv kórházban is hasonló állapotok vannak, omladozik a vakolat, penészesek a falak. 2012-ben Paller Judit korábbi tiszti főorvos azt nyilatkozta, az ÁNTSZ már nem ellenőrzi, hogy a kórházak megfelelnek-e a minimum elvárásoknak, mert nem lenne olyan magyar egészségügyi intézmény, ami ennek eleget tesz.

Az intézmények 70 százalékában nincs elég szakorvos, száz szolgáltató közül huszonkettő pedig még a közegészségügyi feltételeket sem tudja biztosítani.

A borzalmas állapotok miatt Magyarországon drasztikusan nőtt a halált okozó kórházi fertőzések száma.

A Bors is ezzel a témával foglalkozik. Arról írnak, röntgenre három, szívműtétre négy hónapot kell várni. Egy vesebeteg nőnek azt mondták, három hónap múlva menjen vissza, majd akkor műtik. Másnap inkább a sürgősségit választotta, azonnal megoperálták.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik