Élő Belföld

Tanártüntetés: óriási tömeg gyűlt össze a Kossuth téren

A rossz idő ellenére teljesen megtelt a Parlament előtti tér, a kormány oktatáspolitikája ellen tüntetnek. Kövesse élőben az eseményeket!

Országos tüntetést szervezett a pedagógusok sztrájkbizottsága szombatra, a Parlament elé.  A köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelik.

Követeléseiket pontokba szedték:

  • tananyag radikális csökkentése,
  • a kötelező tanulói óraszámok mérséklése,
  • az általános iskolában a délután négy óráig tartó kötelező benntartózkodás megszüntetését,
  • a kötött munkaidő megszüntetése,
  • az Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatás-politikai Tanács visszaállítása,
  • az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállítása,
  • a szakképzési centrumok jogi helyzetének rendezése,
  • a tankönyvválasztás szabadsága,
  • a köznevelésben a csaknem ötvenezer, az oktatást, a nevelői munkát segítő dolgozó bérének rendezése

Néma csönd a Kossuth téren

Sándor Mária beszédében arra kérte a tömeget, hogy a demonstráció végén 5 percig néma csöndben álljon mindenki. És tényleg néma csöndben áll mindenki. Ez volt a tüntetés záró akkordja.

Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke nemes egyszerűséggel kijelentette: a kormány tönkretette a magyar oktatást és a hatalom tudatosan taszítja szegénységbe a felnövő nemzedék nagy részét.

Elfogyott a türelmünk – mondja Galló. Azért jöttek a Kossuth térre,hogy hogy közösen kiáltsák: elég volt, nem hagyjuk, nem tűrjük továbbEgy nemzet felemelkedésének záloga az osztálytermekben van – bölcselkedik a szakszervezeti vezető, majd egy pikírt (dakota) közmondással üzen Orbán Viktornak: Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla.

A köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lovat cserélni – hangzik a következő frappáns mondata.

Mendrey: Orbánnak igaza van

Mendrey László, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke örömködött, hogy milyen sokan vannak a téren. Aztán felolvasta a hírt, amely szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy a pedagógusok tiltakozása nem belső indíttatásból, hanem külső erőktől érkezik. Mendrey szerint tényleg egy külső erő gerjeszti: Orbán Viktor maga, aki nem érti, hogy az előre nem hátra van.

Óriási a tömeg a Kossuth téren – fotóriporterünk képei a tanártüntetésről

Fotóriporterünk, Neményi Márton a Kossuth téren követi az eseményeket, ahol továbbra is gyújtó hangú beszédek követik egymást.

Galéria

Szervusztok, gyerekek!

Így köszönt be a tömegnek Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára.

Sándor Mária kemény szavai

Óriási tapsot kapott a fekete ruhás nővér, aki a színpadra lépve azt mondta, az egészségügy mindig ott van a pedagógusok mellett.

Milyen ország az, ahol az orvos, a pedagógus, a védőnő folyamatosan az utcán van, és süket fülekre talál? Semmi nem változik? – tette fel a kérdést. Ez szerinte nemzetrontás. Arra kéri a tömeget, hogy a megmozdulás után még 5 percig álljon, néma csöndben.

Csak egy nővér vagyok – ezzel zárta a beszédét.

Zúg az "Orbán takarodj!"

Meg a “nem hagyjuk!”, miközben Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára beszél.

Palkovics: okafogyottá vált a tüntetés

Nincs olyan, a szakszervezetek által felvetett kérdés, amelyről a köznevelési kerekasztalon, illetve külön egyeztetésen ne tárgyaltak volna – jelentette ki az oktatási államtitkár közvetlenül a tüntetés előtt. Palkovics László budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a felvetett problémák jelentős részével foglalkozni kell, ezért hozták létre a kerekasztalt.

Ízlés kérdése, hogy valaki tárgyalni szeretne, vagy inkább tüntet

– jegyezte meg az MTI tudósítása szerint. Palkovics szerint szakmai egyeztetéseket kell folytatni, és a politikát nem célszerű bevinni az iskolákba. Jelezte azt is, hogy a köznevelési kerekasztal ülése két hét múlva lesz, azt kibővítik az OECD szakértőivel. Ez alatt a két hét alatt üléseznek a szakértői munkacsoportok és szeretnének megoldást találni a Klik működési, finanszírozási problémáira, valamint elkezdik a szervezeti átalakítását is. Fontos célként jelölte meg ezzel összefüggésben, hogy közelebb hozzák az iskolákhoz a döntési folyamatokat.

 

Megtelt a Kossuth tér

A rossz idő ellenére is annyian jöttek el a tüntetésre, hogy sokan a metrófeljárónál rekedtek – mondja tudósítónk. Nem tippelünk, hányan lehetnek most a Parlament előtt, inkább itt egy árulkodó rövidke videó:

A többség a tanárok mellett áll

A Publicus Intézet 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatást. A tanárok által kezdeményezett tüntetéssorozatról tíz megkérdezettből kilenc hallott, és háromnegyedük összességében egyetért a követelésekkel.  A követelések közül a válaszadók a diákok túlzott terhelését, az alacsony tanári fizetéseket, valamint a tankönyvválasztás szabadságának megszüntetését tartják a legnagyobb problémának.

A megkérdezettek kétharmada szerint, ha a tanároknak sikerülne elérnie a céljaikat, összességében jobb lenne a hazai oktatás színvonala. Az oktatási rendszer állapotával a megkérdezettek több mint fele elégedetlen, és háromnegyedük szerint az elmúlt években ez romlott. A válaszadók szerint a jelenlegi állapotokért egyértelműen a kormány a felelős.

A teljes kutatás itt elérhető és olvasható. 

 

Jászai - Kossuth tér: vonulnak a tanárok

A 24.hu tudósítója is a tömeggel tartott. Nemsokára megérkeznek a Kossuth térre:

Olvasói sztorik