AppleMark
Belföld

Tagadja az ÁNTSZ, hogy fertőzés-vészhelyzet lenne a kórházakban

24.hu
24.hu

2016. 02. 12. 07:33

Megtévesztőnek nevezték az egyik orvos-szakszervezet alelnökének nyilatkozatát.

A Magyar Idők az ÁNTSZ-re hivatkozva arról ír, hogy „megtévesztőek” azok a nyilatkozatok, amelyeket a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke adott az utóbbi időben a kórházi fertőzésekről.

Hegedűs Zsolt azt állította: Magyarországon „kórházi fertőzési vészhelyzet van, de ezeket az adatokat titkosították”. A kormánypárti lap cikke szerint ugyanakkor az Országos Epidemiológiai Központ honlapján bárki számára hozzáférhetőek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai.

Azt is közölték, hogy 2014-ben harmadával kevesebb kórházi járványt regisztráltak Magyarországon, mint az azt megelőző évben. 111 járványt okozó kórházi fertőzés szerepel az összesítésben, melyben több mint 1300-an megbetegedtek és 18-an meg is haltak. A járványok 60 százaléka „nem specifikus”, egyéb közösségekben is előforduló fertőzés volt.

Megjegyzik, hogy a kórházi fertőzések és járványok nemcsak Magyarországon, hanem világszerte komoly, egyre nagyobb problémát jelentenek, a becslések szerint csak az EU-ban évente 4,1 millió beteg kap el valamilyen fertőzést kórházi kezelése folyamán. Az ÁNTSZ szerint az ilyen esetek 30-50 százalékát a legnagyobb gondosság és a higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Fegyverrel rabolt büfét, két órán belül elfogták
Patriarch of Moscow and All Russia and Primate of the Russian Orthodox Church, Kirill, arrives at Jose Marti International airport in Havana, on February 11, 2016. Russian Patriarch Kirill arrives in Cuba for an official visit during which he will meet with Pope Francis, a dialogue that seeks rapprochement between the two churches. AFP PHOTO/YAMIL LAGE / AFP / YAMIL LAGETörténelmi találkozó: a pátriárka már megérkezett, várják a pápát