Belföld

Pornóletöltések miatt fenyegetőzik a balatonboglári ügyvédnő

Súlyos jogsértést követhetett el, mert legálisan nem juthatott hozzá azokhoz a címekhez, amelyekre a felszólításokat elküldte.

Illegálisan juthatott személyes adatokhoz az a balatonboglári ügyvédnő, aki január végén több magyar internetezőnek is furcsa, hivatalos felszólításnak tűnő levelet küldött. Ebben az áll, hogy fizessenek 72 ezer forintot, mert megsértették ügyfele, egy német pornóvideókat gyártó cég szerzői jogait. Jogilag persze ezer sebből vérzik a levél, fizetni semmiképpen nem érdemes, azt viszont az Index kiderítette: a jogsértést az ügyvédnő követhette el, mert legálisan semmiképp nem juthatott hozzá a megfenyegetett emberek személyes adataihoz.

Kozma Ágota ügyvédnő a fenyegető levelekben arra hivatkozott, hogy az állítólagosan jogsértő felhasználók IP-címét „speciális antipiracy-technológiával” a pornófilmek jogtulajdonosa, a DBM Videovertrieb Gmbh. kérésére egy augsburgi cég gyűjtötte be. Az még elképzelhető, hogy torrent-letöltések alapján valóban begyűjthettek IP-címeket, de abból még nem derül ki, hogy az kihez tartozik. Az ügyvédnő arra hivatkozik, hogy a NAV Dél-Dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságától kapta meg ezeket az adatokat, az adóhatóság viszont hivatalosan cáfolta, hogy bármi ilyet kiadtak volna.

Az Index több, az ügyben érintett szolgáltatót is megkeresett, hogy tőlük kaphatta-e meg Kozma Ágota, hogy melyik IP-címhez milyen személy tartozott, de ők is cáfolták, hogy kiadták volna ezeket az adatokat. A UPC kommunikációs vezetője azt mondta: az ügyvédnő őket is megkereste, hogy adják ki az előfizetői adatokat, de ezt megtagadták. Kozma Ágota kétszer is bíróságra vitte az ügyet, de ott is azt mondták ki, hogy a szolgáltatónak nem kell ezeket az adatokat kiadniuk.

Megkeresték az ügyvédnőt is, hogy megtudják, honnan jutott hozzá a nevekhez és címekhez, amelyekre a fenyegető leveleket kiküldte, de azt mondta: nem nyilatkozik, ez csak rá és ügyfeleire tartozik. Egy névtelenül nyilatkozó személy szerint lehet, hogy a letöltésben elrejtettek olyan programot, ami személyes adatokat keresett az áldozatok gépén, de ez végképp nem legális, még a titkosszolgálatoknak is külön engedélyt kell kérniük minden ilyen lehallgatáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik