A Magyar Posta hiteles dokumentumokat készít és továbbít elektronikus úton
Belföld

Civilek tiltakoznak a postatörvény ellen

24.hu
24.hu

2016. 02. 12. 17:47

Korrupcióellenes és adatvédelmi jellegű szervezetek írtak nyílt levelet a képviselőknek, hogy a közadatok megismerését erősen korlátozó javaslatot ne fogadják el.
Korábban a témában:

A Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz azért, hogy ne szavazzák meg a Magyar Postáról szóló törvénymódosító javaslatot.

A levelet aláíró szervezetek pénteki közleménye szerint “elkeseredéssel észlelték”, hogy Németh Szilárd fideszes képviselő a közpénzhasználat ellenőrzését és a közérdekű adatok megismerését jelentősen korlátozó javaslatot terjesztett elő. Szerintük ez illeszkedik a közérdekű adatok hozzáférését akadályozó törvények hosszú sorába.

Az aláírók szerint a javaslat értelmében a Magyar Posta és az általa tulajdonolt cégek titokban tarthatnák azokat az adatokat, amiknek a nyilvánosságra kerülése e vállalkozások

üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okozna”.

A nyílt levél jegyzői szerint az üzleti érdekek mint magánérdekek legitim védelmét a jelenlegi szabályok is biztosítják. A jogszabályok szerint olyan adatok nem hozhatóak nyilvánosságra, amik megismerése aránytalan sérelmet okozna. Mindez egyedileg mérlegelhetővé teszi a köz- és magánérdekeket. Minden ennél súlyosabb korlátozás szerintük elfogadhatatlan.

A törvényjavaslat azonban igen nagyvonalú a Magyar Postával szemben, hiszen mindent aránytalan sérelemnek tekint, ami

bármely piaci versenytárs számára indokolatlan előnyt jelenthet.

Az aláírók szerint a javaslat ellentmond az alaptörvény idézett rendelkezéseinek, önkényesen és parttalanul korlátozza a közpénzből gazdálkodó Magyar Posta működésére vonatkozó adatok megismerését és akadályozza a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó alapvető jog érvényesülését.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.