Belföld

Sztrájkba kezdenek a miskolci tömegközlekedés dolgozói

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 11. 18:19

Sztrájkot hirdettek a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozói, a munkabeszüntetés február 17-étől határozatlan ideig tart, tudatta a társaság három reprezentatív szakszervezete az MTI-vel csütörtökön. Az MVK közleményben jelezte: bírósághoz fordul, hogy állapítsák meg a sztrájk jogellenességét.

Az érdekképviseletek tájékoztatása szerint a “munkavállalók többségi akaratából” meghirdetett sztrájkkal a szakszervezetek egyebek között a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

A Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbuszvezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet közlése szerint a munkáltatónak is bejelentették, hogy sztrájkolnak február 17-étől.

A szakszervezetek bírósági döntés birtokában megkezdték a mozgósítást a munkabeszüntetésre.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a sztrájk biztonságos lebonyolítása érdekében javasolják egy munkacsoport haladéktalan létrehozását, amelyben a munkáltató és a szakszervezetek egyenlő létszámban képviseltetik magukat, ezáltal biztosítva a sztrájk zökkenőmentes gyakorlati lebonyolítását.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság január végi határozata szerint a sztrájkkal érintett közlekedési szolgáltatónak kell a törvényi rendelkezéseknek megfelelő menetrendet kidolgoznia. A bírósági határozat kitért arra is, hogy az MVK Zrt.-nek “a megfelelő mértékű menetrendről” legkésőbb a sztrájk megkezdése előtt két nappal a lakosságot tájékoztatnia kell.

Az elégséges szolgáltatás törvényi minimumszintje: a munkabeszüntetésben érintett időszakra vetítve vonalanként – helyi személyszállítás esetén – a megrendelt szolgáltatás mennyiségének 66 százaléka, ezt a minimumszintet biztosítani kell, e nélkül a sztrájk jogszerű nem lehet, állapította meg a bíróság.

Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ha a vállalat a 2016-ra vonatkozó terveit teljesíteni tudja, valamennyi dolgozó egyhavi bérnek megfelelő jutalomban részesül decemberben.

Ez a jutalom duplája a tavalyinak, és az adott évre egy főre számolva 8,3 százalékos jövedelememelkedést jelent – tette hozzá.

Az MVK Zrt. csütörtök délután újabb közleményben tudatta, hogy kézhez vették a szakszervezetek sztrájkra vonatkozó bejelentését.

Ebben a szakszervezetek  továbbra sem adtak érdemi tájékoztatást a munkabeszüntetésben érintett munkavállalói körről, létszámról és a sztrájk megkezdésének pontos időpontjáról sem, ezáltal megsértették a jogszabályban előírt együttműködési kötelezettségüket, és jogellenes módon akadályozzák a munkáltatót törvényi kötelezettségei teljesítésében – közölték.

Ezért az MVK “élve a törvényben biztosított jogaival, haladéktalanul bírósághoz fordul a miskolci utasok érdekeinek védelmében, és kéri, hogy a bíróság a sztrájkjoggal való súlyos visszaélés miatt állapítsa meg a 2016. február 17. napjára meghirdetett munkabeszüntetés jogellenességét” – közölték.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.