habony árpád (habony árpád)
Belföld

Rogán is megtagadta Habonyt

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 11. 11:25

Pedig nem is őt kérdezték.

Kész Zoltán a miniszterelnöktől akarta megtudni

Milyen befolyása van Habony Árpádnak a kormányzati döntésekre?

A független képviselő visszaidézte, hogy Orbán Viktor tavaly április 21-én azt mondta, Habony Árpád semmilyen állami fizetési listán nem szerepel, ám Tarlós István főpolgármester néhány hete azt nyilatkozta,

hogy az elővárosi közlekedés finanszírozásával kapcsolatban Habony Árpád segítségével jutott megegyezésre a kormány és a főváros.

Kész Zoltán szerint ezek után kérdés, ha Habony Árpád nem áll a kormányfő vagy a kormány alkalmazásában, milyen jogon vesz részt a kormányzat és a főváros finanszírozási döntéseinek meghozatalában.

Az ember, aki ott se volt

A miniszterelnök helyett kabinetfőnöke kitérő választ adott. Rogán Antal szerint az agglomerációs közlekedés átvállalása ügyében már tavaly december 21-én megszületett a megállapodás Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester között. Ennek ő személyesen is tanúja volt.

Ennek megfelelően 2016 januárjában senkinek a közbenjárására nem volt szükség.

A kabinetfőnök válasza meglepő, mert Tarlós István december 22-én még azt jelentette be, hogy a főváros kiszáll az agglomerációs közlekedés pénzeléséből, majd január közepén a Heti Válaszban még azt is elmondta, az agglomerációs közlekedés ügyére egy fillért sem adott az állam, és az ezt tisztázó megállapodás sem született soha, a főpolgármester épp a fordulatot magyarázta Habony közvetítésével. „Örülök neki, hogy Orbán Viktor így alakította a dolgokat” – így kommentálta, hogy a kormány átveszi az agglomerációs közlekedéssel járó terheket, és úgy fogalmazott az Indexnek, hogy a miniszterelnöki főtanácsadó „pozitív, jószolgálati szerepet töltött be” az ügyben.

Fidesz.hu: “miniszterelnöki tanácsadó”

Korábban Török Gábor és Mráz Ágoston Sámuel Tarlós István autonóm, öntörvényű személyiségével, sértettségével magyarázta, és kellemetlenkedésnek, revánsnak nevezte, hogy a főpolgármester Habony Árpád szerepét méltatta az egyeztetésben Orbánnal, akinek a Figyelő szerint mára már Habony is kínos. Látványos pénzszórását a párt felső vezetése is a top három fideszes probléma közé sorolja, ezért Habony tisztázatlan szerepe a miniszterelnök mellett máig beszédtéma.

Orbán Viktor – a Kész Zoltán által idézett – vidéki fórumon gyakorlatilag megtagadta. Azt mondta, ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs rajta a kifizetési listán, és nem tud azzal mit kezdeni, ha valaki a tanácsadójának képzeli magát, vagy annak nevezik az újságok. Ugyanakkor 2012. április 2-án a kormánypárt hivatalos weboldala nevezte miniszterelnöki tanácsadónak Habonyt. Aznap a Fidesz.hu így számolt be a köztársasági elnök lemondásáról.

Schmitt  Pál beszédét követően Orbán Viktor miniszterelnök társaságában a parlamenti dolgozószobájába ment, később csatlakozott hozzájuk Kövér László, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Giró-Szász András kormányszóvivő és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.