Belföld

Lázár: veszélyben az ország biztonsága

A miniszter szerint fokozódik a nyomás Magyarországon, csak a honvédséggel és a rendőrséggel védhető meg az ország. Lázár üzent a tanároknak is.

A Kormányinfón Lázár János kijelentette, 2016 is nehéz év lesz a menekültek miatt, ha kell, akkor a magyar-román határon is lehet kerítés, a kormány kész a műszaki határzár megerősítésére.

Brüsszel nyomására sem engedünk, jelentette ki a miniszter.

Tárgyalásra van szükség, nem balhéra

A Miniszterelnökséget vezető miniszter üzent a tanároknak is, ne tüntessenek, hanem fogadják el a kormány ajánlatát. Meghallgatták az új államtitkárt, Palkovics Lászlót, a pedagógus szakszervezetektől pedig azt kérik, tárgyaljanak, ne politizáljanak.

A miniszter szerint felül kell vizsgálni, hogy a mostani vegyes rendszer működik-e, azzal együtt, hogy önkormányzatok is fenntartók, ha nem, akkor teljes államosítás jöhet.

A Klik vezetője is követné Czunyinét?

Erről a kérdésről Lázár nem tud, válasza sincs. Szerinte nem a Klik a legnagyobb baj. Hanem az, hogy a gyerekek mit tanulnak, mit tudnak. “Ez az ország nem tud minden évben 20 százalékos pedagógus-béremelést végrehajtani.” Nem is lesz, tette hozzá. A kormány célja is a jobbítás az oktatás-ügyben, Lázár szerint ezért “kár tüntetni.”

Lázár János a Kormányinfón nem tudta pontosan megmondani, mennyi a Klik adóssága.

Lázár támogatja a népszavazást és a nemzeti konzultációt

Szerinte a kormány mellé állna a nép a terroveszélyhelyzet ügyében is, ezért mind a két megoldást támogatja. Az ellenzéki pártok pedig cserbenhagyták a saját választóikat is.

Orbán Ráhelnek nincs köze

Lázár János cáfolta, hogy a miniszterelnök lánya bármilyen szerepet kapna a turizmus átalakításában, állami tevékenységet nem végez, jelenlétével nem befolyásol semmit, mondta a 24.hu kérdésére.

A holland elnökség nyomás alá helyezte Magyarországot

Ők a soros EU-elnökök, a betelepítés kvóták ügyében, karöltve több EU-s intézményrendszerrel együtt. Ehhez kapcsolódóan Lázár János kijelentette, az elmúlt 10 év legsúlyosabb biztonságpolitikai hibája volt, amikor Merkel meghívta Németországba a menekülteket, ellenőrizetlenül jöttek.

Habonyról, Habony nélkül

A Szépművészeti Múzuem és a Szerb utca 9. (ezt köti a közvélemény Habony Árpádhoz) festmény-kölcsönzéséről a miniszter azt mondta, örül annak, ha valaki szereti a 18. századi művészetet, cégek pedig kölcsönözhetnek képeket, itt is ez történt, minden jogszabályt betartva.

Bürokráciacsökkentés: Lázár mindent megnéz

Az érintett 73 háttérintézmény sorsáról már csak 10 körül van vita, a fő kérdés nem az, hogy mi szűnik meg, hanem az, hogy beviszik-e őket a minisztériumok alá. Lázár szerint a kormányzati működés gerince a következő: minisztériumok, kormányhivatalok és járási hivatalok.

A miniszter az összes foglalkoztatási listát átnézi a bürokráciacsökkentés jegyében.

Az állami cégvezetők juttatásai a V4-es szintre emelkednek, de vezetői létszámcsökkenés is jön, ennek a megszűnő háttérintézmények az okai. A 24.hu kérdésére Lázár János azt mondta, nem tart attól, hogy megbénulna a közigazgatás, sőt, hatékonyságnövelést vár mindettől. Már több átszervezést végrehajtott, most a miniszterelnöknek kell mérlegelnie, elindítják-e a közigazgatás átalakítását.

Elhízott állam

Lázár szerint azért van szükség a bürokrácia-csökkentésre, mert ha elhízott, lassú az állam, akkor a működése is nehezebb. 2016 első féléve az, amikor erre ideálisak a feltételek. A miniszterelnök döntésének racionális okai vannak, az ország versenyképessége a cél.

A magyar állam nem maradhat ekkora. Ennyien nem élhetnek az államból.

Hóman nem vállalható

Az Alaptörvény szerint nem lehet szobra annak, aki kollaborált a németekkel, így Lázár szerint nem kaphat szobrot Hóman se, Horthy se.

Paksnak versenysemlegesnek kell lennie

Szinte minden Kormányinfón előkerül a paksi bővítés, most is. A miniszter szerint a beruházásnak versenysemlegesnek kell lennie, egy korábbi tanulmány szerint pedig meg is térül majd a bővítés.

A Posta-törvényről azt mondta, a módosításra azért van szükség, hogy ezzel az intézkedéssel védjék azt a konkurenciától.

Egészségügy: profiltisztítás jön

Ahol gyógyító ellátás zajlik, ott a szociális funkciók megszűnnek, a miniszter szerint ez az illetékes államtitkár terve.

Mennyit bulizott el az NGM?

A karácsonyi buliról is beszélt a miniszter, Lázár szerint több mint 25 millió ment el erre, de a pénzt összespórolta az NGM. A kancelláriaminiszter azonban megjegyezte, az ottani dolgozóknak 2008 óta nem nőtt a fizetésük, „kétséges, hogy ezt egy egyórás rendezvénnyel feledtetni lehet.”

Kép: Neményi Márton, 24.hu
Kép: Neményi Márton, 24.hu

CSOK: könnyebb lesz

Használt ingatlanok esetében is könnyebb lesz lakáshoz jutni, erről döntött a kormány, 35 millió forint lesz az értékhatár. Valamint arról is, hogy az alapterületeket is újraszabályozták.

Csődbe mehet Salgótarján

Időközi polgármester jön a városban, de azt még nem tudni, Orbán a városba látogat-e a választások előtt. Azonban van tétje a voksolásnak, a miniszter szerint az, hogy kormányzati segítség nélkül a város csődbe megy.

Energiahatékonyság: mindenkinek járjon a támogatás

Lázár szerint a lakossági energiahatékonysági pályázatok során 50 ezer vissza nem térítendő támogatás lehet, a miniszter szerint a kormány azt tervezi, hogy a panelban lakók és a családi házakkal rendelkezők is kapjanak ilyet.

Támogatják a tejágazatot

Az idei évben kiemelt támogatást kaphat a tejágazat, erről is tárgyalt a kormány, valamint a Várba való költözésről is, de erről nem mondott többet a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik