Belföld

Jövő héten döntenek a 3-as metró pótbuszairól

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán dönthet az idei költségvetésből a 3-as metró járműpótlásához szükséges buszok árát.

A feladat végrehajtásához szükséges fedezetet a 2016. évi költségvetés biztosítaná, és a testület hatályon kívül helyezné azt a korábbi döntés, amely szerint a BKV Zrt. a 150 autóbusz beszerzésének finanszírozására hitelt vehet fel.

A javaslat elfogadásával a testület kötelezettséget vállal 150 darab új, alacsonypadlós, csuklós autóbusz beszerzésére 13 milliárd 370 millió forint összegben.

Az előterjesztés szerint úgynevezett PKD konstrukcióban a BKV Zrt. a MABI-BUS Kft.-től járművenként 266 100 euróért (82,75 millió forintért) szerezne be 35 autóbuszt. Az ajánlatban szereplő Modulo M168D hazai innováció, a jármű tervezése magyar mérnöki munkával valósul meg – derül ki az előterjesztésből. A PKD konstrukcióban a jármű egységenként érkezik meg, és a közlekedési társaság szakemberei szerelik össze.

A 3-as metróvonal infrastruktúra-rekonstrukciója miatti pótláshoz szükséges további 115 buszt a készre szerelt járművek beszerzésére megkötendő szerződésből biztosítanák.

Ha PKD konstrukcióban a partner az árkorrekciót – azaz egy buszt 278 800 euró helyett 266 100 euróért vennének meg -, vagy az alapmennyiség – 75-ről 35-re – csökkentését nem fogadja el, a járműpótláshoz szükséges további 35 csuklós autóbuszt is a készre szerelt autóbusz szállítására kötött szerződésből biztosítanák.

A metrószerelvények nagy befogadóképességének kiváltása érdekében mintegy 150 csuklós autóbusz forgalomba állítása válik szükségessé.

A járműpótlás elmaradása ellehetetlenítené az utasforgalom lebonyolítását, mely gazdasági hatásaira tekintettel is súlyos nemzetgazdasági következményekkel járna

– áll a javaslatban.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán kötelezettséget vállalhat a 3-as metróvonal infrastruktúra-rekonstrukciójának előkészítéséhez szükséges – 2 milliárd forintos – forrás biztosítására, valamint jóváhagyhatja a kiviteli tervek elkészítéséhez kapcsolódó fejlesztési megállapodást és engedélyokiratot.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik