Belföld

Feljelentést tettek a felcsúti kisvasút nyomvonala miatt

Az egykori rádiós, Rókusfalvy Pál azt állította: ő is csak utólag tudta meg, hogy az általa szervezett fesztiválokra hivatkoznak a kisvasútról szóló tanulmányban.

Mint arról a Magyar Narancs nyomán írtunk, tiltakoznak az etyekiek amiatt, hogy a felcsúti kisvasút tervezett – meghosszabbított – vonala több magáningatlanon is keresztülhaladna, ami végső soron kisajátításokkal járhat.

Kerényi Ferenc, akinek a lovardájának területén haladna át a kisvasút, az Átlátszónak azt mondta: értelmetlen kanyarokat vesz a nyomvonal, ezért nem tud másra gondolni, minthogy az ingatlanját akarják megszerezni. A területre korábban „egy kormányhoz közeli illető” már tett vételi ajánlatot, de a tulajdonos nem fogadta azt el – írta a portál.

A kisvasút-beruházásról tanulmánytervet készíttettek a SpeciálTerv Kft-vel, melyben azzal indokolták a kisvasút létjogosultságát, hogy a fejlődő borturizmus éves szinten százezres nagyságrendű turistaforgalmat vonz, a növekedés gátja pedig a közösségi közlekedés szolgáltatási- és kapacitáskorlátja.

A lovardatulajdonos Kerényi Ferenc elmondta: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél ő is megtekintette a tervezett nyomvonalakat, és kiderült: a külföldi cég tulajdonában lévő szőlőtáblákat elkerüli az összes terv, viszont egyet kivéve mindegyik keresztezi az ő birtokát. A NIF-nél az egykori rádiósból etyeki borásszá lett Rókusfalvy Pál nyilatkozatával érveltek Kerényinek azzal, hogy a kisvasút révén az évi százezres látogatottságú rendezvények még inkább kinőhetik magukat.

Kerényi az etyeki Körpince Kör Hagyományőrző Egyesület elnökeként feljelentést tett az ügyészségen, mert szerinte alapos a gyanú, hogy a kiemelt állami beruházást felhasználva valakik megpróbálnak hozzájutni ingatlanokhoz.

Az Átlátszó Rókusfalvy Pált is megkereste, aki azt mondta: a borturizmus valóban fontos számára, „vannak ezzel kapcsolatos fejlesztési terveim, amire büszke is vagyok, de arról, hogy a nyomvonallal gond van, nem hallottam, ezzel nem is foglalkoztam”. Hozzátette: minden turisztikai fejlesztéshez infrastruktúra szükséges, de róla nem kell többet gondolni az ügyben, nem befolyásoló tényező. „A saját pincészetem és fogadóm köt le, illetve a rendezvényszervezések” – mondta.

Rókusfalvy azt állította: arról is utólag szerzett tudomást, hogy a kisvasútról szóló tanulmányban az általa rendezett fesztiválok látogatottságára hivatkoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik