Belföld

Emlékszik még Orbán Ráhel szakdolgozatára? Most épp nagyon aktuális!

orbán viktor és Ráhel (orbán viktor, orbán ráhel, )
orbán viktor és Ráhel (orbán viktor, orbán ráhel, )

Orbán Viktor – a hírek szerint gyermeket váró – lánya már azelőtt adott munkát az újságíróknak, hogy saját lábán állva összekötötte volna életét a korábbi érdekeltségeivel a közbeszerzéseken bravúrosan szereplő Tiborcz Istvánnal. Orbán Ráhel 2013-ban szerezte meg diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem turizmus-vendéglátás szakán. A szadolgozatról bőven cikkezett a sajtó: a miniszterelnök lánya megnyerte a Magyar Turizmus Zrt. szakdolgozat-pályázatát “Újszerű témaválasztás” kategóriában.

Kis makula a történetben, hogy a bírálóbizottságban ott ült Dr. Nemes Andrea, Orbán Ráhel szakszemináriumi vezetője is, akinek a miniszterelnök lánya természetesen köszönetet is mondott munkájában.

A dolgozat címe Könnyűzenei fesztiválok szervezeti folyamatának és versenyképességének elemzése – A Sziget Kulturális Menedzser Iroda példáján keresztül. Szintén köszönetnyilvánításban részesült Lobenwein Norbert, a soproni VOLT Fesztivál és a Sziget egyik tulajdonosa, szervezője is, ahogyan Zátori Anita, az egyetem tanársegédje is, aki egyébként egy, a hungarikumokról szóló könyv társszerzője is.

Épp a tűz közelében

Orbán Ráhel és a turizmus kapcsolata ennél azonban összetettebb, egyrészt, mert tanulmányait külföldön, egy méregdrága, 15 milliós tandíjat kérő magánintézményben folytatja, másrészt mert olyan nagykaliberű szakmai eseményeken vesz részt, mint például a turizmus átalakításával – nem államosításával! – kapcsolatos Rogán-féle tájékoztatás. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Orbán Ráhel mellett Andy Vajna is részt vett azon a fejtágításon, amelyen a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője tájékoztatta a szegmenst érintő esetleges változásokról a “fontos piaci szereplőket”. Az eseményt egy civilszervezet hozta össze, a turisztikai feladatok koordinációjára irányuló előterjesztést a Miniszterelnöki Kabinetiroda készíti, ezért hívták meg Rogán Antalt is – közölte a cikk megjelenése után a minisztérium.

Az összejövetelen a filmügyi biztos és a külföldi tanulmányokat folytató diákként meghívott (sic!) Orbán Ráhel mellett részt vett a már említett Lobenwein Norbert is, aki sajtóhírek szerint elégedett volt a megbeszéléseken hallottakkal. Az összejövetelt szervezői között Káel Csabát, Zsidai Royt, Hegedűs Attilát és Bienerth Gusztávot említették (ha érdekli, ki kicsoda, görgessen a cikk végére!). Az esemény kritikájaként megjegyezték, hogy több, a magyar turizmusban meghatározó vállalkozás nem is tudott az egyeztetésről. Természetesen mivel nem állami szervezésű eseményről van szó, ez nem felróható. A hvg.hu az esemény előtt egy nappal közölte azt a turizmus esetleges központosítását taglaló titkos előterjesztést.

Mint korábban beszámoltunk róla, tavaly a Szigetet, a VOLT-ot és a Balaton Soundot összesen 487,4 millió forintos állami forrással segítették, az állami támogatás viszonylag alacsony mértékével kapcsolatban Gerendai Károly és Lobenwein Norbert is megszólaltak azon a sajtótájékoztatón, amelyet Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára tartott. A kiemelt fesztiváloknak szánt állami támogatás idei mértékéről hamarosan döntés születik – tájékoztatta a közvéleményt Ruszinkó január 20-án. Szép állami támogatást kapott a szintén Orbán Ráhel érdeklődésébe vágó, sőt, a sajtóban gyakran a miniszterelnök lányának kedvenc séfversenyeként jellemzett Bocus D’or is: a kormány 614,8 millió forintot szavazott meg a szakácsverseny idei, európai döntőjének budapesti megrendezésére.

Orbán Ráhel és férje egyébként annyira kedveli a gasztronómiai megmérettetést, hogy tavaly januárban, a franciaországi Lyonban személyesen szurkoltak kedvenceiknek.

Íme:

orbán ráhel, tiborcz istván (orbán ráhel, tiborcz istván)
Orbán Ráhel és Tiborcz István a Bocuse D’Or lyoni döntőjén Fotó: 7/24

Marketing, finanszírozási problémák

A 24.hu szemügyre vette Orbán Ráhel vonatkozó szakdolgozatát (amelynek teljes szövegét itt olvashatja el), hátha tisztább képet kapunk arról, miben és hogyan változtatna a miniszterelnök lánya az egyébként virágzó magyar fesztiválpiacon.

Az irománnyal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy Orbán Ráhel Szájer József akkor még fideszes EP-képviselő lányával, Szájer Fannival 2011-ben együtt dolgozott a VOLT Fesztiválon, ennek tapasztalatait is tartalmazza a szakdolgozat.

Főbb jellemzők:

  • A szakdolgozat hat fejezetből áll, részletezi a fesztiválok elméletét, vizsgálja a versenyképességet a “könnyűzenei fesztiválok dimenziójában”, beszámol a módszertanról, elemzi a Sziget Kulturális és Menedzser Iroda folyamatos működőképességét, majd versenyképességét, végül összegez.
  • A dolgozatban hatszor hivatkozik Chikán Attilára, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterére. Ha nincs kedve végigolvasni a teljes írást, álljon itt Orbán Ráhel végkövetkeztetése, szó szerint:

    Dolgozatom konklúziójaként azt mondhatom, hogy a fesztiválok versenye erős és állandóan változik, folyamatos kihívások elé állítva a szervezőket. Egy sikeres és jól működő fesztivál működtetéséhez kitartás és kompromisszumkészség szükséges, hogy az energiák ne a kilátástalan küzdelmekbe legyenek fektetve, hanem a megoldások keresésébe. Innovációval és kreativitással lehetőség nyílik az állandó megújulásra, amely elengedhetetlen jelző egy fesztivál esetében. Ezen kívül nagyon fontos a jó ár- érték arány megteremtése és megtartása. Egy fesztivál esetében megengedhetetlen, hogy az emberek egy márkaként vagy termékként gondoljanak rá, el kell érniük, hogy érzelmi kötődés alakuljon ki a rendezvények és a látogatók között.

Orbán Ráhel 2012-es munkájában terjedelmi korlátok miatt nem tudta részletezni a fesztiválok finanszírozási nehézségeit, amelyek összefüggésben állnak a versenyképességgel. Véleménye szerint

fontos kérdéskör és további kutatás alapját képezheti a fesztiválok marketing problémáinak feltárása, érintve a szponzoráció a kommunikáció és a PR területét.

A fesztiválok állami finanszírozásáról valószínűleg nemsokára értesülünk, hiszen az NGM államtitkárának már említett bejelentése szerint hamarosan szavaznak róla.

Ki kicsoda?

Káel Csaba a Művészetek Palotájának vezérigazgatója, akinek neve évekkel ezelőtt a Happy End Kft. környékén bukkant fel. A Happy Endről 2001-ben írt cikket az Index, a cég neve a milliárdokból megvalósított országimázs-kampányból lehet ismerős. 2010-ben az Országimázs Központ 130 szerződést kötött a Happy End Kft.-hez kapcsolódó Ezüsthajó Produkció Film Kft.-vel, összesen hárommilliárd forint értékben. Ötvenhárom esetben a miniszterelnök valamelyik programját filmesítették meg. A Happy End Kft. alapításában 1991-ben Káel Csaba is részt vett. A Magyar Narancs vonatkozó cikkét itt találja.

Zsidai Roy a magyar gasztronómia elismert, Pro Turismo-díjas alakja, közgazdász, több étterem tulajdonosa. Orbán Ráhellel jól ismerhetik egymást, hiszen miután a miniszterelnök lánya otthagyta a Kempinskit, a Zsidai Group alkalmazottja lett.

Hegedűs Attila a a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. A cégről bővebben itt olvashat, illetve a kormany.hu közzététele szerint a vállalkozás 2012-ben 4 millió forintot kapott “a Miniszterelnökség által a Budapest, II. kerület Művész u. 6. szám alatti ingatlanban szervezett rendezvényekhez kapcsolódóan beszerzési és biztonsági tanácsadás” megnevezéssel a tárcától.

Bienerth Gusztáv a Magyar Nemzet Online cikke szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség volt nemzetközi igazgatója, aki a FIFA-ban Csányi Sándorral közösen kapott feladatokat. A Femina derítette ki, hogy az érdekeltségébe tartozó International Management Group Kft. 2012-ben 24 millió forint értékben kötött szerződést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal. Igen, ők írták azt az elhíresült, 49 oldalas (!) Fradi-tanulmányt, amelyről az atlatszo.hu írta meg, hogy tulajdonképpen gyermeteg és az internetről ollózhatták össze. Bienerth Gusztáv egyébként a budapesti olimpiát célul kitűző Budapesti Olimpia Mozgalom egyik alapítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik