Belföld

Veszély a végeken, a Jobbik már Schengen bukására készül

A párt parlamenti határozati javaslatban kezdeményezte az önálló határőrség visszaállítását.

A radikális párt szerint további migrációs hullám várható, a határőrizet biztosítása már most is túlterheli a rendőrséget és a honvédséget, ezért újra fel kellene állítani az önálló határőrséget. A határozati javaslat indoklása szerint a migrációs folyamatok alapján a határvédelem a jövőben az ország túlélése szempontjából kulcskérdéssé válik.

Mivel a schengeni rendszer láthatóan a bukás szélén áll és több európai ország a határellenőrzés visszaállítását fontolgatja a migrációs krízis kapcsán, továbbá az EU közös migrációs politikája teljes mértékben csődöt mondott, így valószínűnek tűnik, hogy a nemzeti határok védelmében minden ország csak önmagára számíthat és saját erőforrásaira támaszkodhat a közeljövőben.

A Jobbik szerint már nem lesz elegendő az őrzés nélküli kerítés és a személyi kapacitás minden határszakaszra, ha az európai országok visszaállítják a határellenőrzést, hiszen számos jel mutat arra, hogy több és több migráns érkezik majd nagyrészt a keleti határokra. A párt az önálló határőrség felállítását sürgősnek tartja azért is, mert

újabb migrációs hullám várható a tavasz megérkezésével, továbbá fel kell készülni a schengeni rendszer esetleges szétesésére, ezen túl hazánk nemzetközi fenyegetettsége fokozottan nő (gondoljunk csak az európai szintű terrorveszélyre és a szomszédos Ukrajnában tapasztalható polgárháborús állapotokra), valamint nyilvánvaló, hogy a honvédségi és a rendőrségi állomány nem tudja folyamatosan, a végtelenségig ellátni a határőrizeti feladatokat.

Különösen nagy szükség lenne határőrségre a schengeni külső határszakaszokon (Ukrajna, Románia, Szerbia. Horvátország), illetve a fokozott kockázatnak kitett szakaszokon (így pl. Szlovénia felé is) a migrációs nyomás miatt, de a határellenőrzés bármely pillanatban történő visszaállíthatóságára is fel kell készülni. A Jobbik az önálló határőrség visszaállításánál támaszkodna a rendőrség kötelékében szolgáló volt határőrök szakmai ismereteire, a szolgálati járadékosok esetleges visszafoglalkoztatására is.

Apáti István, a határozati javaslat egyik beterjesztője, nyolcezer határőrrel számolt, elsősorban a schengeni határokon. Mint mondta: a változtatás dologi kiadásait csak kormányzati oldalról lehet felmérni, de az önálló határőrség az ügy súlyához képest csekély kiadásokkal járna a jelentős indulási költségek után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik