Belföld

Rágyújtotta a házat rokonaira, majd sekrestyésként bujkált Tatán

A fiatal azért haragudott nagymamájára, mert az asszony arra kérte, járuljon hozzá a lakhatás költségeihez. Míg a rendőrök keresték, megkeresztelkedett és dolgozni kezdett egy tatai templomban.

Elfogták a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök azt a sopronkövesdi fiatalt, aki a gyanú szerint rágyújtotta a házat nagymamájára és nagynénjére. Egy tatai templomban bujkált.

A tűzeset még tavaly augusztus végén történt Sopronkövesden. Az egyik lakó sokáig tévézett, ezen múlt a 40 éves nő és 59 éves anyja élete. Éjfél körül így vette észre, hogy lángok csapnak fel házuk tornácán. Felkeltette szülőjét, majd a már égő ajtón át elhagyták az épületet – sértetlenül. A tűzoltók megfékezték a lángokat, a ház azonban lakhatatlanná vált. A tűzvizsgáló már a helyszínen megállapította, gyújtogatás történt, a tornácon ugyanis cipők és műanyag tárgyak kaptak lángra – mondta a Zsaru magazinnak Timsina István alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője. Az ügyben rongálás miatt indult eljárás, ismeretlen tettes ellen – akkor még.

A nyomozók kihallgatták a két lakót és a szomszédokat. Megtudták, az 59 éves asszony 22 éves unokája többször fenyegetőzött azzal, hogy rájuk gyújtja a házat. Körülbelül fél éve költözött el, miután nagyanyjával mindennapossá váltak a főként anyagi természetű vitáik. A rendőrök októberben kihallgatták a fiút, aki beismerő vallomást tett. Állítása szerint azt nehezményezte, hogy rokona szóvá tette: járuljon hozzá a lakhatási költségekhez. Bár elköltözött, haragudott, és az ominózus este némi ital elfogyasztása után a kerti tárolóból kihozott egy benzineskannát és szétlocsolta a tartalmát a tornácon, majd cigarettája parazsával belobbantotta azt.  Elmondása szerint csak rá akart ijeszteni a két asszonyra, úgy gondolta, időben észreveszik és eloltják a tüzet.

Ennyi maradt a házból:

sopronkövesdi gyújtogatás
Fotó: Sebestyén, GY.-M.-S. MRFK

Vallomása és a nyomozás adatai alapján az ügy vizsgálatát még október végén átvette a megyei főkapitányság. De hiába idézték be kihallgatásra, ismert lakhelyein sem találták, ezért november 18-án elfogatóparancsot adtak ki ellene. “Januárban információt szereztünk arról, hogy a gyanúsított Tatán bujkál. Kollégáim január 25-én délután az Ady Endre utcában elfogták. Kiderült, decemberben az egyik tatai templomban megkeresztelkedett, majd sekrestyésként kezdett dolgozni” – fűzte hozzá Timsina István. A fiatal most előzetes letartóztatásban van.

Különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntett kísérlete és jelentős értékre elkövetett rongálás gyanúja miatt indult eljárás ellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik