Belföld

Nem hisznek Balog embereinek, tüntetnek

A lavinát elindító hermanosok nem engednek.

A Tanítanék Mozgalomhoz csatlakozott intézmények képviseletében a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium, illetve a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője, valamint a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója közleményben tudatta, hogy az emberierőforrás-miniszter által összehívott oktatási kerekasztalon történtek csak előzetes félelmeiket igazolták.

Az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távoltartása; valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt.

A Tanítanék Mozgalomhoz csatlakozott intézmények nem fogadják el a diktátumként rájuk erőltetett játékszabályokat, valódi és rendszerszintű változásokat akarnak, amihez ez a kerekasztal alkalmatlan.

A kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával. A Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozhat, de a 737 csatlakozó intézménynek továbbra is az az álláspontja, hogy a Köznevelési Kerekasztal működése, szereplői, szándékai számukra elfogadhatatlanok.

Emlékeztetőül, továbbra is azt követelik, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény csak átmeneti. Az új előkészítéséről haladéktalanul kezdődjön érdemi egyeztetés “a közoktatás valódi szereplőivel” szakmai alapokról.

Az elmúlt öt évben kiderült, hogy az eddigi irány sem jó, és a toldozgatás-foltozgatás sem vezetett sehova.

Az átlátható, kiszámítható és stabil normatív finanszírozásért követelik, hogy az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6%-át, az intézmények napi működését ellehetetlenítő, a tanulók és a pedagógusok számára

elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék!

Végül kérik, hogy mindenki (diák, szülő, tanár) menjen tüntetni szombaton a Kossuth térre, aki az oktatás ügyéért elkötelezett, mert valódi, rendszerszintű változások szükségesek.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta: a kerekasztalon azért nem vettek részt, mert nem lehetett tudni, annak mi lesz a funkciója. A PSZ tárgyal a kormánnyal, az ominózus 25 pontot, mely a köznevelés súlyos problémáit tartalmazza, megküldték Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek és Orbán Viktor miniszterelnöknek is. A gondok orvoslására megoldási javaslataik is voltak, bár azokat a kormány nem fogadta el.

Pénteken lesz egy plenáris ülés, ezen Balog Zoltán is ott lesz, hiszen a kormányfő úgy döntött, neki kell tárgyalnia a sztrájkbizottsággal.
Galló Istvánné reményét fejezte ki, hogy a miniszternek az eddig tapasztalt rigid álláspontja változik, miután a keddi kerekasztalon másokat is meghallgatott. Ha pénteken nem közelednek az álláspontok, a szakszervezetek testületei döntenek arról, sztrájkba lépnek-e.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik