OGY2014 - Jobbik - Vona Gábor Érden
Belföld

Jogerős: lehet szélsőjobboldalinak nevezni a Jobbikot

24.hu
24.hu

2016. 02. 10. 18:52

A párt korábban az ATV ellen nyújtott be panaszt a jelző miatt.

Jogerősen az ATV-nek adott igazat a Médiatanács, miután a Jobbik sérelmezte, hogy szélsőjobboldalinak nevezték a csatorna híradójában – tudatta a televízió.

A párt egy 2014 novemberi híradó miatt fordult a médiahatósághoz. Akkor a hatóság úgy döntött: a kifejezés túlmutat a tényszerűségen, értékítéletet fejez ki, ezért bírság megfizetésére kötelezte a csatornát. Az ATV fellebbezését a másodfokú hatóság elutasította, de a televízió bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál, amely új eljárásra kötelezte a hatóságot.

A bíróság úgy indokolt, hogy a „szélsőjobboldali” kifejezést napjainkban nemcsak a szélsőséges, soviniszta irányzatokra használják a napi politikában, hanem az ennél enyhébb nézeteket valló jobboldali pártokra is, és ha a saját alapító nyilatkozata által is elismerten radikális jobboldali pártot szélsőjobboldalinak neveznek, az nem jelenti azt, hogy ezzel véleményt formálnak róla. A bíróság szerint az, hogy a Jobbik nem tekinti magát szélsőjobboldali pártnak, nem jelenti azt, hogy megfelelő szövegösszefüggésben, értékítélet nélkül ne lehetne ezzel jelölni.

A megismételt másodfokú hatósági eljárás a közigazgatási bíróság ítéletében foglaltakra tekintettel az elsőfokú határozat megváltoztatásáról döntött, a Jobbik kérelmét pedig elutasította. A határozat ellen nincs helye fellebbezésnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Debrecen, 2016. szeptember 4.
Panelház ablakai csillognak napfelkeltekor Debrecenben 2016. szeptember 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.