Belföld

Figyelem, gimisek, közeleg a felvételi határideje!

Felvételi ponthatárok (Array)
Felvételi ponthatárok (Array)
Az utolsó hétvége közeleg azelőtt, hogy egy csomó ember dönthetne élete további alakulásáról. Fontos határidők, címek és ponthatárok, kihagyhatatlan tartalom!

Még öt napig, február 15-ig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre, a felvételizőknek eddig kell véglegesíteniük a jelentkezésüket az e-felvételi rendszerében, a hitelesítést azonban február 23-ig tehetik meg.

Az Oktatási Hivatal szerdai közleményében azt írta: február 15-én, hétfő éjfélig kell a személyes és kötelező adataikat rögzíteniük a felvételizőknek, eddig kell megjelölniük a kiválasztott szakokat és feltölteniük a szükséges, már rendelkezésre álló dokumentumokat. Szintén legkésőbb eddig kell befizetniük a kiegészítő díjat – átutalással vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyával – azoknak, akik a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet – legfeljebb hatot – jelöltek meg.

Ezt követően, február 23-ig kell hitelesíteniük jelentkezésüket az Ügyfélkapun keresztül vagy az e-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190).

A jelentkezés véglegesítése előtt érdemes áttekinteni a január végén közzétett, a felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítésében megjelent módosításokat, illetve az új jelentkezési lehetőségeket. A www.felvi.hu oldalon elérhető tájékoztató egységes szerkezetben tartalmazza a felvételi szabályokat, meghirdetéseket és a hasznos tudnivalókat, valamint a hivatalos kiegészítéssel módosított tartalmakat is.

A 2016. évi felsőoktatási felvételi során az intézményekbe az nyerhet felvételt, aki érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy helyre, rendelkezik a megfelelő végzettséggel (alap-, osztatlan mesterképzések, valamint felsőoktatási szakképzések esetében legalább érettségi bizonyítvánnyal, mesterképzések esetében oklevéllel) – írja az MTI.

Feltétel még, hogy alapképzésen, osztatlan mesterképzésen a szabályoknak megfelelően kiszámított pontszáma elérje a minimum 280 pontot, a felsőoktatási szakképzésben a 240 pontot, mesterképzésen az 50 pontot, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetén a korábban meghatározott (280 pontnál magasabb) minimumot. El kell érnie a jelentkezési helyek egyikén a várhatóan július 26-án kihirdetendő ponthatárt és meg kell felelnie az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik