Belföld

Bedurvulhat az árvíz a hétvégére

árvíz ipolytarnócon (árvíz, ipolytarnóc, )
árvíz ipolytarnócon (árvíz, ipolytarnóc, )
Ipolytarnócnak már vízbe lóg a lába, harmadfokú készültségi szint jöhet a Sajón a sok eső miatt.

Már kedden írtunk róla, hogy nem maradnak érintetlenül a vízgyűjtők a rengeteg esőtől és hótól, ami a hidegfront miatt zúdult le. Akkor arról volt szó, hogy az Ipolyon, a Zagyván, a Tarnán, a Sajón, a Bódván, a Hernádon és a Bodrogon is árhullám vonulhat le, két métert is emelkedhetnek a folyók és az elsőfokú árvízvédelmi készültség is meglesz.

A helyzet persze durvább az Időkép szerint, a Tarnán és a Sajón máris elrendelték az első fokot, az utóbbi folyó felső szakaszán pedig akár a legveszélyesebb, harmadfokú szint se kizárt.

Árad az Ipoly

Közben az MTI szerint másodfokúra emelték a készültséget Ipolytarnócon, mert folyamatosan emelkedik az Ipoly vízszintje, szerda este elérte a 346 centimétert.

Angyal Eszter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta: a falu önkormányzata, a Karancs Speciális Mentőszolgálat, valamint a Karancs Természetjáró és -védő Egyesület a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával már korábban megkezdte a védekezési munkákat.

A veszélyeztetett területen lévő nyolc ingatlant, ahol húsz ember él, nyolcszáz homokzsákkal védik, szerda este pedig újabb ezer homokzsákot vittek Ipolytarnócra. Az önkormányzat szükség esetére melegedőhelyet is előkészített.

Az Ipoly vízszintje Ipolytarnócnál óráról órára emelkedik, szerda reggel nyolc órakor 112 centiméteren állt, délután egy órára 183, este nyolc órára 346 centiméterre nőtt az ilyenkor átlagos 70 centiméter helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik