Belföld

Viharfigyelmeztetést adtak ki: 15-16 fok lehet a hét elején

vihar budapesten (Array)
vihar budapesten (Array)
A Kárpát-medence nagy részén folytatódik a tavaszias hőmérsékletű, többfelé szeles idő, de sok felhőre és kisebb esőre is számítani lehet.

Hétfőn az északnyugat-európai ciklon déli szakaszán egy mediterrán ciklonális hullám legyengülve éri el térségünket. A fél Európát beborító, alacsonynyomású rendszernek a keleti oldalán továbbra is igen enyhe, de egyre nagyobb nedvességtartalmú levegő áramlik észak felé.

Többnyire erősen felhős időre számíthatunk. A déli és keleti határvidéken vékonyabb, szakadozottabb lesz a felhőtakaró, míg az Északi-, és a Dunántúli-középhegység egyes részein tartósan borult lesz az ég. Északkeleten többfelé, másutt elszórtan várható eső, a legkisebb eséllyel a Dél-Alföldön fordulhat elő csapadék. A déli, délkeleti szelet a Kisalföldön erős, Sopron környékén viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 8 és 15 fok között, az Északi-középhegységben csak 4 és 7 fok között valószínű.

Keddre három Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharosra forduló szél miatt.

Kezdetben hosszabb-rövidebb napos időszakokat megengedő szakadozott felhőzet valószínű, majd délutántól nyugat felől bezáródik, megvastagszik a felhőtakaró. Reggel a Tiszántúlon, napközben az Északi-középhegység környezetében, este nyugaton várható helyenként eső, zápor. A déli szél sokfelé erős, északnyugaton viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul, délen lesz a melegebb.

Szerdán borult idő várható országos esővel. Nagy területen kell kiadós csapadékra számítani. Estefelé a magasabban fekvő helyeken havas eső, hó is lehet. A Tiszántúl kivételével északnyugatira forduló szelet sokfelé viharos széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 11 fok között alakul.

Csütörtökön nyugat felől csökken a felhőzet, kisüt a nap. Délelőtt a Tiszántúlon is megszűnik az eső, és csapadék már sehol sem valószínű. A sokfelé erős lökésekkel kísért északnyugati szél délután jelentősen mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik