Belföld

Nem tudnak Cambridge-ben a Pázmány rektorának kinevezéséről

Pedig a katolikus egyetem közleményben dicsekedett ezzel. Miután egy újságíró rákérdezett, levették a hírt az intézmény honlapjáról.

Kutatóprofesszori címet kapott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora a cambridge-i Trinity College-ban – legalábbis ezt közölte az intézmény és több katolikus híroldal. A Mandiner utánajárt a kinevezésnek, és kiderült: szó sincs ilyesmiről, utólag pedig a hírt is levették az egyetem honlapjáról.

A portálnak egy olvasója hívta fel a figyelmét arra, hogy nyoma sincs Szuromi Szabolcs kinevezésének se a cambridge-i egyetem, se a Trinity College honlapján. A Pázmány azt is állította, hogy a rektor kinevezése alkalmából előadást tartott a Gonville and Caius College középkori kánonjogi iratállományáról, ezen felül meghívták a cambridge-i egyetem független külső szakértőkből álló akkreditációs testületébe.

A Mandiner megkereste a Cambridge-i Egyetem mellett a Trinity College-t és a Gonville and Caius College-t is, ahonnan azt válaszolták: se a kinevezésről, se az előadásról nincsenek információik, olyan akkreditációs testület pedig nincs, mint amiről a Pázmány közleményében írtak. A Cambridge-i Egyetem nyilatkozatban közölte: Szurominak nincs formális kapcsolata a Trinity College-dzsal, a rektor a Robinson College-ban vendégként tartózkodott több alkalommal és ez alatt használta a Gonville and Caius College könyvtárát.

A portál újságírója személyesen is megkérdezte Szuromit egy előadása után, hogy mi az oka annak, hogy nem tudnak Cambirdge-ben az előadásáról és a kutatóprofesszori kinevezéséről. A rektor ingerülten kikapcsoltatta az újságíró diktafonját és azt mondta, kérdezzék meg a Cambridge-i Egyetemet, majd arra, hogy ott sem tudnak semmit a kinevezésről, azt mondta: ő nem is nyilatkozott ilyet. Arra a kérdésre, hogy akkor miért adott ki a Pázmány közleményt, Szuromi nem válaszolt, otthagyta a kérdezőt.

A kinevezéssel kapcsolatos kérdéseket a Pázmány rektori hivatalának is elküldték, ami után nem sokkal lekerült a hír az egyetem honlapjáról, majd azt válaszolták: „Prof. Dr. Szuromi Szabolcs rektor úr hivatalos életrajza megtalálható az Egyetem honlapján. Kérjük, hogy amennyiben Rektor úr szakmai életútja, szakmai eredményei iránt érdeklődnek, azt legyenek szívesek áttekinteni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik