Belföld

Második védvonalról tárgyalt Orbán a lengyel miniszterelnökkel

Gyorsúttal kötik össze Magyarország és Lengyelország keleti iparvidékeit és beállnak a brit reformjavaslatok mellé, bár az utóbbiakkal kapcsolatban még lesznek javaslatok.

Budapestre érkezett hétfőn a lengyel miniszterelnök. Beata Szydło várhatóan a brit munkavállalási szabályok szigorításáról és a menekülthelyzetről is tárgyal Orbán Viktorral, emellett szövetségeseket keres a régióban.

A magyar és a lengyel miniszterelnök közös sajtótájékoztatón ismertette a tárgyalások eredményét. Orbán biztosította arról Szydłót, hogy Lengyelország számíthat a magyarok szolidaritására „bármilyen kettős mérce alkalmazásával szemben”. Elhangzott, hogy közösen terjesztik az Európai Unió elé a „második védvonal” tervét, amely arról szól, hogy a macedón-görög határon állítanák meg a menedékkérőket és ott végeznék el az ellenőrzésüket.

Szó esett arról is, hogy a két ország keleti iparvidékeit gyorsforgalmi úttal kötik össze, megerősítik a vasúti kapcsolatokat, repülőjáratokat indítanak Krakkóba és Katowicébe.

A brit kormány által tett uniós reformjavaslatokkal Szydło és Orbán nagyrészt egyetért, de erről tárgyalnak még a V4-ek prágai tanácskozásán és közös álláspontot képviselnek majd az EU-csúcson.

A menekültválsággal kapcsolatban a magyar miniszterelnök kitért arra, hogy sok vád éri a kelet-európai országokat amiatt, hogy nem elég szolidárisak, Orbán szerint ugyanakkor Magyarországnak és Lengyelországnak az Ukrajnából érkezőkkel is foglalkozniuk kell, ezen a téren „rengeteg erőfeszítést tettünk már”, amit „nem értékelnek”. (24.hu / Népszabadság / MTI)

Olvasói sztorik