Belföld

Lázár: fogadják el a pedagógusok a kormány kinyújtott kezét!

A miniszter azt mondta: nincs lehetőség arra, hogy visszaállítsák a 2010 előtti oktatási rendszert. A csok-os házépítőknek kötelező lesz tervezőt alkalmazni.

A kormány kész arra, hogy folyamatosan tárgyaljon a pedagógusokkal, több ezer fórumot tartanak, ha kell – ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta csütörtökön a Kormányinfón. Lázár János arra kérte a szakszervezeti vezetőket, hogy „ne engedjék be a politikát”, a pedagógusokat pedig arra, hogy „fogadják el a kormány kinyújtott kezét”.

Balhé

A miniszter arról is beszélt, hogy a régi oktatási rendszer „teljesen megbukott”, nincs lehetőség a 2010 előtti állapotok visszaállítására, „arról kell beszélni, hogy mi a jövő”. Szerinte a pedagógus szakszervezetek a régi rendszert „restaurálnák”, amit elutasít a kormány. A „konfrontáció” és „balhé” nem vezet eredményre – jelentette ki.

Arra is kitért Lázár, hogy az egy pedagógusra jutó diákszám Magyarországon alacsonyabb az OECD-átlagnál, és míg Magyarországon 5-6 ezer óra van egy általános iskolában egy évben, Ausztriában több mint hatezer.

Bürokrácia-csökkentés: több tízmilliárdba kerülhet

Kormányzati célkitűzés, hogy csökkentsék az állami apparátus létszámát, lelépési pénzt és végkielégítést is adnak majd, ez több tízmilliárd is lehet, de Lázár szerint hosszútávon megéri.

Mivel a gazdaság jól megy, ezért most került napirendre a bürokrácia-csökkentés, van lehetőség a piacra terelésnek is.

Szükség van Homéroszra?

Visszatértünk az oktatásra. Lázár szerint fel kell tenni, mi a fontos. Eddig az vezetett sikerre, hogy széleskörű műveltséget adtak, talán ehhez kellene visszatérni. A miniszter szerint a kilenc osztályos gimnázium is napirenden van még.

Paks2? Lesz. Hódmezővásárhely bezárhat a menekültek előtt

Újságírói kérdésre válaszolva Lázár azt mondta, szerinte a Putyin-Orbán találkozón nem forog veszélyben a paksi bővítés. A Roszatom korábban már jelezte, lesz Paks2. Saját körzetéről is ejtett szót, szerinte, ha lesz kötelező menekült-betelepítés, akkor Hódmezővásárhely hozhat olyan határozatot, hogy oda ne lehessen senkit se betelepíteni.

Kötelező lesz építészt alkalmazni

Lázár János kifejtette: február 15-én a nagy-britanniai munkavállalókat megillető jogokról egyeztetnek a prágai V4-csúcson, majd 17-én Orbán Viktor Moszkvában tárgyal, 18-19-én pedig az Európai Tanács ülésén vesz részt Brüsszelben.

A CSOK-os építkezésekkel kapcsolatban a miniszter elmondta: kötelező lesz tervezőt alkalmaznia annak, aki házat épít, az építkezésért ő viseli a felelősséget.  Hat alkalommal kell ellenőriznie az építkezést, ezért legfeljebb 180 ezer forint díjat kérhet. A 2016-os költségvetésben 40 milliárd forint áll rendelkezésre otthonteremtésre, de ez több is lehet – hangzott el.

Lázár János arról is beszámolt, hogy átadták azt a 30 ezer oldalnyi Századvég-tanulmányt, amelyért a VS.hu újságírója évekig pereskedett.

Aki magától megy, több pénzt kap

A kormány „önkéntes kilépési programot” indít a közszférában. Ez azt jelenti, hogy aki magától elmegy, az több végkielégítést kap. Előbb a háttérintézményeket, majd az állami tulajdonú cégeket nyesik vissza.

Ha 30 ezer alá megy a kormányhivataloknál és járási hivataloknál dolgozók száma, 50 százalékos béremelés jöhet – mondta Lázár. A központi államigazgatási szerveknél 15 ezer fős leépítéssel számolnak.

Szegedre látogat Orbán, államosítás pedig nincs

Lázár bejelentése után tudjuk, március elején Szegedre látogat a miniszterelnök, Botka László szocialista polgármesterrel fog tárgyalni, a város fejlesztéséről. Orbán Oroszországba is látogat majd, a terrorizmus is szóba kerül majd, valamint az ukrán válság is.

A minap napvilágra került dokumentumról, amiből a honi turizmus átszabását tudtuk meg, a miniszter azt mondja, a kormány megvizsgálja, hogyan lehet a turizmus előtt lévő akadályokat könnyíteni, de nincs szó államosításról.

Hadházy Ákos LMP-s politikus korrupció-infójáról azt mondta, már nyomozás is zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik