Belföld

Harrach törvényt módosítana a drogfogyasztó kismamák miatt

Az egyik jogvédő szervezet vezetője szerint ez azért nem jó ötlet, mert a jogi fenyegetettség miatt még kevesebben kérnének segítséget.

Törvényt módosítana Harrach Péter azután, hogy a múlt héten két várandós nő súlyos állapotba került és idő előtt, császármetszéssel kellett világra hozni gyermekeiket, miután kábítószert fogyasztottak. A KDNP frakcióvezetője szerint a mai magyar szabályozás nem védi kellően a magzatok egészségét.

A leendő gyermek állapotának veszélyeztetése nem tartozik a női önrendelkezés körébe – jelentette ki Harrach, aki a büntető törvénykönyvbe emelné a magzatok egészségének védelmét. Ugyanakkor hangsúlyozta: a jognál fontosabb a társadalmi szemlélet alakítása, már gyermekkorban el kell magyarázni, hogy ha élet bontakozik ki a szülő testében, azt óvni kell.

Ifj. Balsai István ügyvéd az M1-en azt mondta: a kismamák ellen csak kábítószerrel való visszaélés miatt lehet eljárást indítani, mert csak élő személy lehet sértettje életellenes vagy testi épség elleni bűncselekménynek, a törvény szerint pedig a születési folyamat megindulásával kezdődik az élet.

Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány elnöke azt mondta: a jogi szigorítás nem jó út. Ha a kábítószerrel való visszaélés mellett további büntetés is fenyegetné a kismamákat, a mostaninál is kevesebben fordulnának segítőszervezetekhez – közölte. Hangsúlyozta, hogy épp azt kellene elérni, hogy ezek a nők, bármi is a problémájuk, ne féljenek jelentkezni az alapítvánnyal együtt dolgozó Józan Babák Egyesületnél, azoknak ugyanis, akikben van belátás, és leendő gyermekük érdekében segítséget kérnek, sokkal több esélyük van a rendezettebb jövőre és egészséges újszülött világra hozására.

Oberth elmondta: tapasztalataik szerint a kábítószer-használó nők nagy része, miután megtudja, hogy terhes, ösztönösen és azonnal megpróbálja elhagyni az anyagot, de legalábbis minél jobban csökkenteni a drogfogyasztást. Ilyen szintű együttműködési készség semmilyen más szenvedélybeteg-csoportban nem tapasztalható – fejtette ki. (Híradó.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik