Belföld

Gyereksírokra építhettek volna társasházat Szegeden

24.hu
24.hu

2016. 02. 04. 15:37

Épp az alapoknak ásták ki a gödröt, amikor kiderült Szegeden, hogy egy temetőre készülnek társasházat építeni. Régészek 67 gyereksírt találtak a helyen az 1700-as évekből.
Korábban a témában:

Régészeket kell hívnia egy szegedi építtetőnek, aki a Felhő utcában akar felhúzni egy társasházat, mivel gyereksírokat találtak a telken – írja a Délmagyar. Nyilvántartott lelőhelyen épülne a ház, ezért kell ásatásokat kezdeni, amihez a Móra Ferenc Múzeum biztosít majd szakembereket.

Decemberben végeztek próbafeltárást, a negyedik kutatóárokban bukkantak először sírokra. Azóta 67 darabot tártak fel, zömmel gyerekkoporsókat és -csontokat leltek. Az elhunytak 0-6 év közöttiek, amit megmagyaráz, hogy akkoriban, a XVIII. században még magas volt a gyermekhalandóság.

Fura csontok

Előkerültek rózsafüzérek gyöngyei, bronzkeresztjei és ruhagombok is, a koporsók fehérek voltak, vörös díszítéssel. Találtak különös csontozatú maradványokat, az egyik eltemetett embernek vastagabb volt a lábszárcsontja, mint a combcsontja.

A temetőt 1720-30 körül nyithatták azért, mert megtelt a Szent Demeter templom körüli sírkert. A Felhő utcában lehetett kb. a temető központja, 1831-ig temettek itt. Ekkor megtelt és a város megnyitotta a Belvárosi temetőt.

A régészek a hétvégéig dolgoznak majd, a leleteket a Móra Múzeumba viszik, a csontokat antropológiai vizsgálatoknak vetik alá. A jogszabályok szerint amúgy 30 nap állna a régészek rendelkezésére és négyzetméterenként nettó 3150 forintot kell fizetnie az építtetőnek ezért. A Felhő utcai ingatlannál 390 négyzetméter az alapterület, ez 1,5 millió forint pluszköltséget jelent.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Túrkeve, 2014. február 15.
Egy böllér frissen darált és fûszerezett kolbászhúst borít egy mûanyag ládába a VIII. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozón Túrkevén 2014. február 15-én.
MTI Fotó: Bugány JánosAz LMP-s politikus nem vághat disznót párttársaival
Szijjártó: nem enyhül a menekültnyomás