Belföld

A dolgozóknak nem, a vezetőknek emelt bért a MÁV

Ez is tüzeli a sztrájkhangulatot.

Mint arról már korábban beszámoltunk, egyre nő a sztrájkhangulat a vasutas szakszervezeteknél. A Figyelő csütörtöki számában arról ír, hogy mindehhez nagyban hozzájárul az, hogy míg a dolgozói bérköveteléseknek vonakodik eleget tenni a MÁV, a vezetők bőséges béremelésre számíthatnak.

A lap a vasúttársaság sajtóosztályánál érdeklődött a vezetői fizetésemelésekről, de falakba ütközött, érdemi információk hiányában maguk számolták ki, hogy éves szinten bruttó 710 millió forint többletkiadást jelent mindez.

Tavaly a kormány ötmilliárd forintot adott a dolgozók 3,4 százalékos béremelésére, idén a szakszervezetek 5 százalékos, egyes csoportoknak pedig ezen felül 2,7 százalékos bérfejlesztést követelnek.

A Figyelő emlékeztetett arra is, hogy az állami vállalatoknál eltörölték a kétmilliós fizetési plafont, a MÁV-nál 5 milliós maximumot vezettek be, de az elnök-vezérigazgató havi bruttó alapbére továbbra is 2 millió forint. Ugyanakkor a prémium maximális mértéke az ő esetében 80 százalék, ami azért furcsa, mert az új szabály esetében legfeljebb 20 százalék lehetne, és ettől csak különösen indokolt esetben, kormánydöntéssel lehetséges eltérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik