Belföld

Itt az első idei érettségi botrány

erettsegi(1)(430x286).jpg (érettségi, )
erettsegi(1)(430x286).jpg (érettségi, )
A kormány 24 nappal a jelentkezési határidő előtt korlátozta, ki tehet idegen nyelven vizsgát.

Az érettségi szabályozás eddig biztosította, hogy a kéttannyelvű és a nemzetiségi nyelven is oktató középiskolák minden tanulója idegen nyelven illetve nemzetiségi nyelven tehessen érettségi vizsgát. Ez a lehetőség azokra is vonatkozott, akik az iskola tanulójaként nem vettek részt az idegennyelvű vagy nemzetiségi oktatásban.

Utóbbi tanulók számára a kormány január 23-ától eltörölte a lehetőséget. Nem felmenő rendszerben, hanem azonnali hatállyal, a február 15-ei érettségi jelentkezési határidő előtt. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az ombudsmanhoz és az oktatási jogok biztosához fordult, mivel az érintett tanulókat a jogszabály hirtelen változása hátrányosan érinti.

A civil jogvédők szerint az érettségi szabályok ilyen hirtelen, radikális változtatása súlyosan sérti a jogbiztonságot, ezért ellentétes a jogállamiság alkotmányos elvével. Az érettségi jelentkezés feltételeinek módosítása csak akkor alkotmányos, ha felmenő rendszerben történik, az érintetteknek kellő felkészülési időt hagy.

A TASZ szerint a Kormánynak még a jelentkezési határidő előtt rendeletileg vissza kell állítania az eredeti szabályozást, azokat a jelentkezési lehetőségeket, amelyek szerint a tanulók évek óta tervezték életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik