Belföld

Budapesten a második világháború alatt sem szüneteltek a vásárok

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 03. 15:01

A Budapesti Nemzetközi Vásár gyökerei az 1896-ban, a Városligetben megrendezett Ezredévi Kiállításig nyúlnak vissza, a húszas évektől pedig már más európai országok is részt vettek ezeken az eseményeken legújabb vívmányaikkal és termékeikkel. A szokást a második világháború sem tudta teljesen megszüntetni, a Fortepan képeinek köszönhetően pedig most betekinthetünk ezekbe a napokba.

Korábban a témában:

A háborúban a pavilonok jó része megsemmisült, sőt, a szintén a Városligetben álló, az 1885-ös Országos Kiállításra épült Iparcsarnok is. A túlélő pavilonok jó részét is lebontották már azóta (kivéve az ALUTERV mérnöke, Kádár István által épített protokoll-éttermet, amely most Pántlika bisztróként működik), a kiállítás pedig 1974-ben mai helyére, Kőbányára költözött.

A szovjet pavilon

A Weiss Manfréd gyár standja, az állványon egy WM-21 közelfelderítő repülőgéppel, tőle  balra M1901 tábori sütödével, jobbra pedig 39M Csaba páncélautóval. Háttérben a Budapesti Elektromos Művek Elektromos Háza, a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. (“Rima”) pavilonja, mely a salgótarjáni és az ózdi gyárak 1881-1946 közt fennálló koalícióját jelentette és a takarékpénztári pavilon.

A Stühmer csokoládégyár és a Dreher óriási pavilonja, utóbbi árnyékában apró dohánybolttal

Balról jobbra: az Iparcsarnok, a náci Németország, valamint az Olasz Királyság pavilonja

Balról jobbra: az Iparcsarnok nyugati bejárata, előtte a Weiss Manfréd gyár standja, a papirosgyártás pavilonja, valamint a Goldberger textilgyár épülete. A háttérben a korábban már említett RIMA pavilon. A kép közepén kristályvíz-reklám és telefonfülke.

A már említett kristályvíz-reklám más szögből, mögötte a náci Németország pavilonja és a Sió tündér regéje szökőkút és szoborcsoport

A teljes szökőkút, háttérben az Iparcsarnokkal, ami mellett eltörpül a Stühmer épülete

A Pesti Ujság reklámja

Szlovákia egy igen letisztult, egyszerű épülettel volt jelen

A ma Lengyelországhoz tartozó Szczecin, a világháború folyamán Németország egyik legfontosabb kikötőjének és harmadik legnagyobb városának reklámpavilonja,  háttérben a Függetlenség és az Új Magyarság című lapok standjával

Egység, fegyelem, munka, győzelem

A Hangya Szövetkezet épülete, melyben a Szőlőskert Borértékesítő és Fogyasztási Szövetkezet, valamint a GyOBÉSZ is helyet kapott

De a látogatók vásárolhattak bot a MEGA bor pavilonjában is

Fotók: Berkó Pál, Szőke Annamária és Fortepan
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.