Belföld

Megdőlhet a melegrekord: a medve is most jósol

barnamedve(1)(960x640).jpg (Array)
barnamedve(1)(960x640).jpg (Array)

Sok lesz felettünk a felhő, de csapadékra nem kell számítani, és a hőmérséklet az ország nagy részén több fokkal a sokévi átlag fölött alakul. A magasban továbbra is igen erős térségünkben a nyugatias áramlás, ezt a helyzetet a szaknyelv zonalitásnak nevezi.

A fölöttünk lévő szokatlanul enyhe levegőben ​ (amelynek hőmérsékletét a meleg bukószél helyenként még tovább növeli)​ egy ​7​2 éves napi maximumrekrod (16,8 fok, Szombathely, 1944) megdőlésére is van több-kevesebb esély.

Február másodikához kapcsolódik a “mackó-mese”. Ha a medve kijön a barlangjából és meglátja az árnyékát, megijed és visszamegy, gondolván még nem múlt el a tél, jön még hideg.

Bár sok felhő lesz az égen, az ország nagy részén több-kevesebb szűrt napsütés is várható. A helyenként előforduló köd a déli órákra feloszlik, majd estétől néhol újra kialakulhat.

Számottevő csapadék nem valószínű. A nyugati, délnyugati szél megélénkül, főként északkeleten helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 17 fok között valószínű, délnyugaton lesz a legmelegebb. A késő esti hőmérséklet általában 3 és 11 fok között alakul – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Szerdán erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor. Késő este, éjszaka a csapadék átválthat havas esőre, a Bakonyban és a Mecsekben esetleg hóra is. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, többfelé meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 6 és 11 fok között alakul, de a déli határ mentén délelőtt ennél kissé melegebb is lehet.

Csütörtökön felszakadozik, csökken a felhőzet, és több órára kisüt a nap. Napközben már számottevő csapadék nem várható, de hajnalban délen még, estétől északnyugaton, északon már előfordulhat kisebb eső. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik, nyugaton viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 9 fok között valószínű.

Pénteken hajnalban, reggel még felhősebb lesz az ég, elszórtan kisebb eső, havas eső, netán havazás is lehet, de napközben már a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható, csapadék nélkül. Az északnyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 10 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik