Belföld

Vagyonmegosztás házassági szerződéssel (x)

24.hu
24.hu

2016. 02. 01. 00:00

Házasságkötés esetén a párok ritkán gondolnak arra az esetre, hogy valami oknál fogva később a házasság felbontására („válásra”) kerülhet sor.

Jellemző, hogy ilyen esetekben nehezen tudnak dűlőre jutni a felek a vagyon elosztása kapcsán. A nehézkes megegyezés és a hosszú procedúra megelőzhető lenne házassági vagyonjogi szerződéssel – melyet a felek akár a házasságuk előtt vagy akár a házasságuk fennállása alatt megköthetnek.

Az államilag elismert házasság továbbra is kizárólag anyakönyvvezető előtt köthető meg, és maga a házasság akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelenlévő férfi és nő személyesen kijelenti, hogy egymással házasságot kötnek, s ezt nem kötik sem feltételhez, sem határidőhöz.

Fontos, hogy az élettársak kapcsolatát a törvény nem tekinti házasságnak. Élettársak azok, akik közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben együtt élnek, s nem áll fenn közöttük sem házasság, sem bejegyzett élettársi kapcsolat, illetve egyikük sem él mással – házassági, bejegyzett élettársi, élettársi – életközösségben.

A 2013. évi V. törvényként kihirdetett új Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: új Ptk.) Családjogi Könyve két vagyonjogi rendszer közül enged választani. Egyik az úgynevezett vagyonelkülönítési-, a másik pedig a közszerzeményi rendszer. A vagyonelkülönítési rendszerben a házastársak önállósága érvényesül. Ebben az esetben a házastársaknak nem keletkezik közös vagyona abból eredően, hogy életközösségben éltek egymással. A törvény kimondja, hogy férj és feleség közösen kell, hogy viseljék a közös háztartás költségeit, továbbá a közös gyermek és a mostohagyermek megélhetésének, felnevelésének költségeit.


Közszerzeményi rendszerben az a vagyon rögzíthető, mely a házasság fennállása előtt a felek külön tulajdona volt, illetve azok a vagyontárgyak, melyeket a saját vagyonból szereztek. Amíg a házasfelek együtt élnek, javaiknak önálló tulajdonosai maradnak.

Amikor azonban megszűnik a kapcsolat, mindkét házastárs annak a vagyongyarapodásnak a megosztását követelheti a másiktól, melyet együtt szereztek. Az ilyen típusú vagyongyarapodás megosztása bonyolultabb folyamat, ezt az elkövetkezendő évek bírói gyakorlata fogja kimunkálni.

A házassági vagyonjogi szerződést a feleknek közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglaltatniuk; amely szerződéseket a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartása tartalmazza. A közokiratok segítségével az életközösség felbomlása esetén időt és pénzt takaríthatnak meg a felek, hiszen a vagyontárgyak elosztása egyértelmű és okiratban rögzített.

A cikk szerzője: dr. Böröcz Helga

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.