hagyó miklós (Array)
Belföld

Ezért nem hallgatták ki Demszkyt a Hagyó-perben

24.hu
24.hu

2016. 02. 01. 18:46

Az ügyészség nem túl elégedett Hagyó Miklós büntetésével, ami persze nem jogerős. A fő baj, hogy semelyik félnek nem érdeke köpni a hatóságoknak. Demszkyt pedig nem lett volna értelme kihallgatni.
Korábban a témában:

Nem volt törvényes alapja annak, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó perben kihallgassák Demszky Gábor volt főpolgármestert – mondta Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője.

Újságírók a sajtótájékoztatóján felvetették, hogy egy olyan ügyről van szó, amiben a volt főpolgármester egyik volt helyettesének, egykori beosztottjainak felelősségét és egy fővárosi cégben történt visszaéléseket vizsgálták a hatóságok. A főügyész arra mutatott rá, hogy Demszky kihallgatásának feltételei sem gyanúsítottként, sem tanúként nem álltak fenn.

Egyik eljáró hatóság, így a bíróság sem látta úgy, hogy a meghallgatásától megfelelő bizonyítékok remélhetők.

A főügyész elmondta azt is, nem tud arról, hogy “vadásztak” volna a volt főpolgármesterre, vagy hogy olyan alkut ajánlottak volna Hagyónak: ha terhelő vallomást tesz Demszkyre, enyhébb elbírálásra számíthat. Demszky sem tett arra vonatkozó bejelentést, hogy vadásznak rá, a vádalku pedig államtitok.

Nem koncepciós eljárás volt

Keresztes visszautasította azt a szerinte minden alapot nélkülöző feltételezést, hogy kényszert alkalmaztak volna az eljárás során. A koncepciós eljárásra vonatkozó felvetésről elmondta, hogy feljelentésre indult az ügy és megfelelő bizonyítékokra épült a vád. Arra, hogy volt-e politikai nyomás az ügyben, a főügyész közölte, a politikusok különféléket nyilatkoznak, az ügyészség ezt hallja, látja, tudomásul veszi, de eljárásait ez nem befolyásolja.

A főügyész szerint a Hagyó-ügyben az egy héttel ezelőtti elsőfokú ítélet ellen többirányú fellebbezést nyújtott be az ügyészség. Azoknak a vádlottaknak az esetében, akiknek kimondta a bűnösségét a bíróság, az ügyészség törvénysértően enyhe büntetésekre hivatkozva jelentett be fellebbezést. Részben, mert azok mértéke a büntetési tétel középmértékét se éri el, részben pedig azért, mert azok végrehajtását felfüggesztette a bíróság.

Senki sem akar lebukni

Az ügyészség szerint ezek a szankciók nem alkalmasak arra, hogy a hasonló beosztásban lévő vagyonkezelőket elrettentsék a bűncselekményektől. Az egyetlen kivétellel bizonyítékok hiányában meghozott felmentő rendelkezések esetében az ügyészség a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbez. Az ügyészség szerint ezekben az esetekben is kétséget kizáróan bizonyított a vádlottak bűnössége. A fellebbezés célja, hogy a bíróság megállapítsa az igazságot és abból a megfelelő következményeket vonja le.

Keresztes Imre kifejtette, a vádbeli korrupciós cselekmények bizonyítása nehéz, hisz minden résztvevő érdeke, hogy ne derüljenek ki a történtek. A hatóságok számára azonban világszerte súlyponti kérdés az ilyen cselekmények elleni küzdelem, és így van ez a magyar ügyészségen is.

Példaként elmondta, hogy Hagyó-ügyben az egyik vesztegető maga, a szabad akaratából, nagy nyilvánosság előtt részletesen elmondta, miként történt a bűncselekmény, a nyomozás lezárása után azonban ezt ismeretlen okból visszavonta. Ám kényszer alkalmazására a terhelő vallomásról utóbb se hivatkozott. Keresztes szerint ebben az esetben meg kellett volna állapítani a bűncselekményt. A főügyész hozzátette, a fellebbezés végső formájáról majd az írásba foglalt ítélet ismeretében döntenek.

Első fokon felfüggesztett Hagyónak

A Kecskeméti Törvényszék január 26-án hirdette ki elsőfokú, nem jogerős ítéletét, amiben Hagyót hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt mint felbujtót két év, négy évre felfüggesztett börtönre ítélte. Ugyanakkor a hivatali vesztegetés alól felmentették.

A további 14 vádlott közül Mesterházy Ernő egykori főpolgármesteri politikai főtanácsadót felmentette a törvényszék. Antal Attilát, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatóját folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt másfél év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte a törvényszék. Balogh Zsolt, a BKV Zrt. Antalt követő vezérigazgatója hasonló vádak miatt egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönt kapott. Felmentették minden vád alól Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV volt humánpolitikai igazgatóját, valamint három másik vádlottat.

A bíróság Hagyó Miklóst és Balogh Zsoltot kötelezte, hogy az ítélet jogerőre emelkedése után kártérítésként egyetemlegesen fizessen meg a BKV-nak 39,6 millió forintot. A kétszer 15 millió forint átadásának vádja alól bizonyítottság hiányában mentette fel Hagyót a bíróság.

A Kecskeméti Törvényszék tájékoztatása szerint a tizenöt vádlottból kilencet ítéltek el. Az elsőfokú ítélet szerint Hagyó és Balogh terhére a vádbeli 500 millió forintból 39,6 millió forint elkövetési értéket, Antal terhére a vádbeli 1 milliárd forintból 10,7 millió forint elkövetési értéket bizonyítottak, míg a másodrendű vádlott esetében a vádbeli 500 millió forintot egyáltalán nem sikerült bizonyítani – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.