Belföld

Átalakul a hulladékgazdálkodás, a szelektíven gyűjtők kedvezményhez juthatnának

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 01. 06:45

Áprilistól egy szervezet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) felügyelete alá kerül az egész ország területén a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése, a hulladékgazdálkodás átalakítása során országosan bevezetnék a többkukás rendszert a szelektív gyűjtés érdekében, és a szelektíven gyűjtők díjkedvezményben részesülnének, írta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkárára hivatkozva a hétfői Magyar Idők.

A lapnak Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára elmondta, a cél az, hogy az átalakítást követően a lakosság terhei ne nőjenek, ugyanakkor a holding és a közszolgáltatás nonprofit jelleggel, legalább nullszaldósan működjön. A holding elsődleges feladata a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatást szolgáló eszközök és létesítmények feltérképezése, az országosan egybefogott fejlesztés pedig tartalmazza a szállítási távolságok, a lerakók és a szelektív telepek működésének optimalizálását.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a holding átveszi a közszolgáltatóknál fennálló követelések kezelését, áprilistól a lakosság az új társaságtól kapja a számlákat, az ügyfélszolgálat működése viszont nem változik. A holding maga nem fog hulladékot gyűjteni és szállítani, sem hulladéktelepeket üzemeltetni, tehát nem közszolgáltatóként működik, hanem egységes elvek mentén finanszírozza majd a közszolgáltatók tevékenységét.

Szabó Zsolt beszámolt arról is, hogy országosan szeretnék bevezetni a többkukás rendszert a szelektív gyűjtés érdekében, és azon is dolgoznak, hogy azok az idősek vagy egyedülállók, akik kevés hulladékot termelnek, arányosan kevesebbet fizethessenek a jövőben. Az elképzelések között szerepel, hogy a szelektíven gyűjtők díjkedvezményben részesüljenek, valamint, hogy a zöldhulladék komposztált formában a rossz minőségű szántóföldekre kerülhessen, a mezőgazdasági termelők pedig támogatást kapnának a kiszállításhoz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.