Belföld

Uber: pár nap, és megbénulhat a rendszer

Szabadlábon védekezhet az a négy ember, akik a gyanú szerint megvertek egy sofőrt Budapest XVIII. kerületében. A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina a 24.hu kérdésére közölte, hogy az ügy első két gyanúsítottjának hétfőn elrendelt előzetes letartóztatását azért indítványozta az ügyészség, mert ekkor még fennállt a tanúk befolyásolásának, valamint a csak később elfogott bűntársakkal való összebeszélésnek a veszélye. Az elmúlt napokban azonban a nyomozó hatóság kihallgatta a tanúkat, ezen felül az újabb két gyanúsítottal illetve egymással való szembesítésük is megtörtént soron kívül. Ezért mostanra mindahányan hazamehettek. A többieket meg be sem zárták. És a megvert fiatalember, akiről azt mondják a taxisok, hogy néhány hete még maga is egy sárga taxiban rótta a fővárosi utakat, jobban van.

Szakadó taxisok

Ez lehet az első nyeresége a taxisoknak az Uber elleni harcban. Legalábbis egy hét alatt más eredményt nem nagyon tudnak felmutatni a feldühödött személyfuvarozók. Ha csak azt nem, hogy a minap kilépett a Magyar Taxisok Szakszervezetéből Karsai Katalin, aki eddig, mint a szakszervezet szóvivője működött. Ahogy ő fogalmaz, azért, mert miután véget ért a taxis tüntetés, elkezdte írásban gyűjteni a taxisok legitim problémáit, követeléseit, ám a szakszervezet elnöke ezekkel nem foglalkozott, így nem a valós kérdésekkel készült a mai egyeztetésre a kormánnyal.

Ennek okán Juhász Péter, az Együtt belvárosi politikusa is ellépett a taxisok mögül. Facebook-posztjában azt írta, hogy szerinte a kormány pontosan azt tette, amit minden más társadalmi csoporttal vagy érdekképviseleti szervvel szokott: “Feldarabolta, tönkretette, majd tárgyalóasztalhoz hívta a hiénáikat, hogy velük tárgyaljon.”

Itt mondom el, hogy miért lépek egyet hátra a taxisoktól ma. A kormány ugyanis pontosan azt tette, amit minden más tá…

Közzétette: Juhász Péter – 2016. január 26.

De az Uber is bajban lehet. Legalábbis az általunk megkérdezett sofőrök azt mondták, hogy a NAV által ígért keménykedéstől kicsit nekik is inukba szállt a bátorságuk. Utaztunk olyan sofőrrel, aki addig nem engedett kiszállni, amíg kezünkbe nem nyomott egy nyugtát a fuvardíjról.

Amikor arról kérdeztük, hogyan is lehet nyugtája a szolgáltatásnak, ha nem az Uber a nyugta kiállítója, nem tudta megmondani, kinek a nevében és hogyan számláz. De hozzátette, hogy őt megnyugtatja, hogy ezzel „legális”, amit csinál.

Egy másik Uber-sofőr arról panaszkodott, hogy hétfőtől csak azok az autók dolgozhatnak, akik leadják az adószámukat a cégnek. Ráadásul, a vállalkozói adószámukat. Ez azonban nem sok uberesnek van. Vagyis hétfőn biztosan nehezebb lesz kocsihoz jutni, ha az utas nem sárgában akar feszíteni, miközben viszik valahova.

Boldog Tállai András

Az adószámok bekérése nem meglepetés. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára mondta korábban, hogy amellett, hogy a NAV szúrópróbaszerűen ellenőrzi az Uber-sofőröket, a cég holland központjától megkérte a magyar sofőrök adatait. És láss csodát, Tállai András miniszterhelyettes és NAV-ot vezető államtitkár kapott is egy e-mailt az Uber holland cégétől, amiben azt mondták, hogy lesz adószáma az összes magyarországi sofőrnek. Tállai annyira boldog lett, hogy a Tv2-nek nyilatkozva az is kicsúszott a száján, „végre valaki megjeleníti ezt a holland céget”.

MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János

Adófizetési fegyelem

Persze a cég előbb adott ki közleményt a dologról, mit ahogyan Tállai megszólalt. Ebben azt írták, hogy az Uber modern és készpénzmentes rendszere nagyban hozzá kíván járulni egy klasszikusan készpénzalapú iparág átláthatóbbá tételéhez és az adófizetési fegyelem erősítéséhez. Ezt pedig úgy képzelik el, hogy az Uber rendszere minden utat követően számlát állít ki a sofőrök nevében az utasoknak. Továbbá egy független adótanácsadó céget is bevonnak, akik információs anyaggal és személyre szabott adótanácsokkal látják el az erre igényt tartó ubereseket.

Tárgyalnak

A taxisok azonban nekiálltak egyezkedni a kormánnyal. Csütörtökön egész nap tárgyaltak. Czifery Csaba, a Magyar Taxisok Szakszervezetének vezetője a 24.hu-nak azt mondta a tárgyalások után, hogy ez a mostani találkozó csak egy sorozat állomása. Most elsősorban azt ellenőrizték, hogy kik tárgyalhatnak egyáltalán a kormánnyal. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hivatalnokai azt is megígérték, hogy a taxisok javaslatait továbbítják az illetékes hatóságoknak. A szakszervezeti vezető szerint egy-másfél hónapot ígért a kormány, hogy azalatt orvosolják a problémáikat.

Czifery hozzátette, hogy most már elsősorban nem is azt követelik, hogy tiltsák be az Ubert. Inkább arra mennének rá, hogy kilőjék a sofőröket a cég alól. Hiszen, ha valóban minden sofőr adószámát, és így minden adatát átadja a holland cég a NAV-nak, nincs kétség afelől, hogy az összes sofőrt meg lehet büntetni valamiért. Ha pedig nincs, aki dolgozzon az Ubernek, nincs Uber sem. Probléma megoldva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik