Belföld

FT: Orbán egy jobbos bőrbe bújt szocialista

Kísértet járja be Európát, a kommunizmus kísértete. A Financial Times szerint a jobbos európai pártok a bukott rendszerek bukott módszereit erőltetik.

Olyan cikket írt a Financial Times a populista és a szélsőjobbról, hogy az ember azt hiheti, ha a kommunisták ellen voksolva szavazott a Fideszre, nagy hibát követett el. Anne Applebaum cikke arról szól, hogy az Osztrák Szabadságpárt, a francia Nemzeti Front, a lengyel Jog és Igazságosság Párt vagy épp a Fidesz abszolút szocialista gazdaságpolitikát követ.

Az a szerző szerint egyértelmű, hogy ha álcában is, de visszatért a baloldal Európába. A görögöknél a Sziriza, a spanyoloknál a Podemos, a briteknél a Jeremy Corbyn-féle Munkáspárt akar államosítani mindent és visszalépni a szabadkereskedelemből.

Az európai szélsőjobb tehát ugyanezt csinálja, csak más mázzal. Orbán Viktor Magyarországon szintén a bukott szocialista megoldásokat rántja elő, de Marine le Pen Nemzeti Frontja is államosítana és megadóztatná az importot.

Orbán nem áll meg a retorikánál, államosítja a bankokat és növeli az állami kontrollt a pénzügyi szféra felett. A fiataloknak azonban ezek nem avitt gondolatok, nekik újdonságnak tűnnek még a korábban megbukott módszerek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik