Belföld

Vádat emelhetnek a röszkei zavargásban részt vett szír férfi ellen

A rendőrök szerint hergelte a résztvevőket, ügyvédje szerint csitítani próbált.

Vádemelést javasol a rendőrség azzal a szír férfival szemben, akit terrorcselekménnyel és határzár tiltott átlépésével gyanúsítottak meg, miután részt vett a szeptemberi röszkei zavargásban.

A 40 éves Ahmed H. ellen indított eljárást a nyomozóhatóság befejezte, az iratokat átadta a Szegedi Járási Ügyészségnek. A gyanú szerint a szír férfi a röszkei átkelőnél beszédeket tartott és irányítani próbálta a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő embereket. Miután a tömegzavargás résztvevői kidöntötték az átkelő kapuját, a szíriai férfi magyar területre lépett és folytatta a tömeg irányítását, végül visszatért Szerbiába.

A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ fogta el. A Szegedi Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatását. Az ORFK korábban azt is közölte, hogy nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint Ahmed H. a Szövetség a hit terjesztésére elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. Terrorszervezetek ezt a mozgalmat fedőszervezetként is felhasználják radikálisok célországokba juttatásához – jelezték.

Ahmed H. ügyvédje korábban azt mondta: a férfi épphogy békítő szándékkal, a hőzöngők csitítása érdekében próbált fellépni. A férfi egyébként hosszabb ideje Cipruson él, Szíriából elmenekült közeli rokonait kísérte. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik