Sajtoszabadsag(430x286).jpg (sajtószabadság)
Belföld

Freedom House: Magyarországon a szabadságjogok rosszabbul teljesítenek

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 27. 11:49

A világ lakosságának több mint egyharmada, 2,6 milliárd ember él olyan helyen, ahol az elnyomás, a korrupció és jogsértések a jellemzők, a legrosszabb helyek Szíria, Tibet és Szomália – állapította meg a demokrácia állapotát országonként és globálisan is vizsgáló, washingtoni központú Freedom House (FH) nemzetközi civilszervezet szerdán közzétett idei jelentésében, amely szerint a tavalyi immár a tizedik év volt, amikor globálisan hanyatlott a szabadság. Magyarország továbbra is a “szabad” kategóriában van, osztályzatai azonosak a tavalyiakkal, de romló tendencia jellemző rá az FH szerint.

A 195 ország és 15 terület szabadságfokát értékelő intézet szerint a politikai jogok és a polgári szabadságjogok érvényesülése alapján 86 ország vagy terület volt szabad, 59 volt részben szabad és 50 nem szabad. A nem szabad országok és területek túlnyomó többsége közel-keleti vagy észak-afrikai – ahol a lakosság 85 százaléka él elnyomásban -, vagy fekete-afrikai, amelyek közül 20 ország kapott nem szabad minősítést, vagy pedig a Kelet-Európa és Közép-Ázsia alkotta régióban van. 2015-öt a tömeges migráció, a másként gondolkodók üldözése, az idegengyűlölet és a terrorista támadások határozták meg.

Globálisan romló tendencia

A jelentés kiemeli az Egyesült Államokat, amely bár szabad, de romló a tendencia, mert “aggasztó mértékben nő a magántulajdonban lévő pénz szerepe a választási kampányokban”, könnyen meg tud bénulni a szövetségi törvényhozás, a szövetségi kormány nem elég nyitott, valamint nyilvánvaló a faji megkülönböztetés és vannak más rendellenességek is a bűnügyi igazságszolgáltatásban.

Tavaly 72 ország lett kevésbé szabad, ami a legnagyobb szám a 10 éve tartó globális romlás kezdete óta az FH mérései szerint. Negyvenhárom országban viszont javult a helyzet e téren, ami nagy előrelépés a tavalyi 31-hez képest, és ezek szerint sokkal kevesebb – 80 – volt azon országok száma az egy évvel korábbi helyzethez képest, amelyekkel kapcsolatban az értékelés nem változott. A javulók között van Burkina Faso, Mianmar, Nigéria és Srí Lanka, mindegyikben tartottak tavaly választásokat.

A globálisan romló tendenciát mutató utóbbi 10 évben összességében 105 országban romlott a helyzet, és 61-ben javult. Az utóbbi 10 évben a legnagyobb globális romlás a szólásszabadság és a joguralom területén volt tapasztalható.

Rákapcsoltak a diktátorok

A kínai gazdaság lelassulásának és az áruk ára csökkenésének megvolt a negatív hatása – állapította meg Arch Puddington, a Freedom House alelnöke és a jelentés társszerzője.

Sok tekintélyelvű kormány uralta országban az alacsonyabb árbevétel miatti jövedelemcsökkenés arra sarkallta a diktátorokat, hogy növeljék a politikai elnyomást, és még inkább támadják az állítólagos külföldi ellenségeket. Több demokratikus országot tett próbára a terrorizmus és a soha nem látott méretű bevándorlás, ezek olyan jelenségek, amelyeket a regionális konfliktusok – például a szíriai háború – okoztak

– írta Puddington összegző közleményében.

A tavalyi év egyik jellemzője volt, hogy a nők helyzete nem javult a világban. Az, hogy szaúd-arábiai választásokon már a nők is részt vehetnek és hogy Dél-Koreában már nem büntetendő a házasságtörés, győzelem, de jelzi, hogy milyen alacsonyan van a mérce a nemek egyenlősége tekintetében – írta még az alelnök.

A legrosszabb értékelést Észak-Korea, Üzbegisztán, Eritrea, Türkmenisztán, Nyugat-Szahara, Szudán, a Közép-afrikai Köztársaság, Egyenlítői Guinea és Szaúd-Arábia kapta.

Magyarország – bár továbbra is “szabad”, és osztályzatai azonosak a tavalyiakkal – romló tendenciát mutat abból a szempontból, hogy törvényekkel, egyes szakpolitikai döntésekkel és a gyakorlatban drasztikusan megnyirbálták a menekültek lehetőségét a menedékjog-kérelemre, valamint abból a szempontból is, hogy tovább romlott a média helyzete, valamint amiatt, hogy a kiterjedt kormányzati korrupció hatással van a kereskedelmi tevékenységre és a versenyre – olvasható az FH jelentésében.

 

 

 

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.