Belföld

Freedom House: Magyarországon a szabadságjogok rosszabbul teljesítenek

Sajtoszabadsag(210x140).jpg (sajtószabadság)
Sajtoszabadsag(210x140).jpg (sajtószabadság)

A világ lakosságának több mint egyharmada, 2,6 milliárd ember él olyan helyen, ahol az elnyomás, a korrupció és jogsértések a jellemzők, a legrosszabb helyek Szíria, Tibet és Szomália – állapította meg a demokrácia állapotát országonként és globálisan is vizsgáló, washingtoni központú Freedom House (FH) nemzetközi civilszervezet szerdán közzétett idei jelentésében, amely szerint a tavalyi immár a tizedik év volt, amikor globálisan hanyatlott a szabadság. Magyarország továbbra is a “szabad” kategóriában van, osztályzatai azonosak a tavalyiakkal, de romló tendencia jellemző rá az FH szerint.

A 195 ország és 15 terület szabadságfokát értékelő intézet szerint a politikai jogok és a polgári szabadságjogok érvényesülése alapján 86 ország vagy terület volt szabad, 59 volt részben szabad és 50 nem szabad. A nem szabad országok és területek túlnyomó többsége közel-keleti vagy észak-afrikai – ahol a lakosság 85 százaléka él elnyomásban -, vagy fekete-afrikai, amelyek közül 20 ország kapott nem szabad minősítést, vagy pedig a Kelet-Európa és Közép-Ázsia alkotta régióban van. 2015-öt a tömeges migráció, a másként gondolkodók üldözése, az idegengyűlölet és a terrorista támadások határozták meg.

Globálisan romló tendencia

A jelentés kiemeli az Egyesült Államokat, amely bár szabad, de romló a tendencia, mert “aggasztó mértékben nő a magántulajdonban lévő pénz szerepe a választási kampányokban”, könnyen meg tud bénulni a szövetségi törvényhozás, a szövetségi kormány nem elég nyitott, valamint nyilvánvaló a faji megkülönböztetés és vannak más rendellenességek is a bűnügyi igazságszolgáltatásban.

Tavaly 72 ország lett kevésbé szabad, ami a legnagyobb szám a 10 éve tartó globális romlás kezdete óta az FH mérései szerint. Negyvenhárom országban viszont javult a helyzet e téren, ami nagy előrelépés a tavalyi 31-hez képest, és ezek szerint sokkal kevesebb – 80 – volt azon országok száma az egy évvel korábbi helyzethez képest, amelyekkel kapcsolatban az értékelés nem változott. A javulók között van Burkina Faso, Mianmar, Nigéria és Srí Lanka, mindegyikben tartottak tavaly választásokat.

A globálisan romló tendenciát mutató utóbbi 10 évben összességében 105 országban romlott a helyzet, és 61-ben javult. Az utóbbi 10 évben a legnagyobb globális romlás a szólásszabadság és a joguralom területén volt tapasztalható.

Rákapcsoltak a diktátorok

A kínai gazdaság lelassulásának és az áruk ára csökkenésének megvolt a negatív hatása – állapította meg Arch Puddington, a Freedom House alelnöke és a jelentés társszerzője.

Sok tekintélyelvű kormány uralta országban az alacsonyabb árbevétel miatti jövedelemcsökkenés arra sarkallta a diktátorokat, hogy növeljék a politikai elnyomást, és még inkább támadják az állítólagos külföldi ellenségeket. Több demokratikus országot tett próbára a terrorizmus és a soha nem látott méretű bevándorlás, ezek olyan jelenségek, amelyeket a regionális konfliktusok – például a szíriai háború – okoztak

– írta Puddington összegző közleményében.

A tavalyi év egyik jellemzője volt, hogy a nők helyzete nem javult a világban. Az, hogy szaúd-arábiai választásokon már a nők is részt vehetnek és hogy Dél-Koreában már nem büntetendő a házasságtörés, győzelem, de jelzi, hogy milyen alacsonyan van a mérce a nemek egyenlősége tekintetében – írta még az alelnök.

A legrosszabb értékelést Észak-Korea, Üzbegisztán, Eritrea, Türkmenisztán, Nyugat-Szahara, Szudán, a Közép-afrikai Köztársaság, Egyenlítői Guinea és Szaúd-Arábia kapta.

Magyarország – bár továbbra is “szabad”, és osztályzatai azonosak a tavalyiakkal – romló tendenciát mutat abból a szempontból, hogy törvényekkel, egyes szakpolitikai döntésekkel és a gyakorlatban drasztikusan megnyirbálták a menekültek lehetőségét a menedékjog-kérelemre, valamint abból a szempontból is, hogy tovább romlott a média helyzete, valamint amiatt, hogy a kiterjedt kormányzati korrupció hatással van a kereskedelmi tevékenységre és a versenyre – olvasható az FH jelentésében.

 

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik