Belföld

Estig eldől, meddig tart az idei tél

A néphit szerint, ha pálfordulás napján süt a nap, még hosszú és kemény télre kell számítanunk. Egy zsidó férfi pedig épp keresztényeket gyilkolni indult Damaszkuszba, amikor Kr.u. 34 körül, január 25-én az élete gyökeresen megváltozott.

Kevéssel dél előtt járt az idő, a távolban már látszottak a város tornyai, amikor hirtelen hatalmas fényesség támadt az égből. Saul leesett a lováról, és egy hangot hallott:

Saul, Saul, mit kergetsz engem? És monda: Kicsoda vagy, Uram? Az Úr pedig monda: Én vagyok Jézus, a kit te kergetsz: nehéz néked az ösztön ellen rúgódoznod.

– olvashatjuk a Bibliában Károli Gáspár fordításában. Saul megtért, Pál apostolként ismerjük, a pálfordulás kifejezés pedig a mai napig élő szókincsünk része.

Vége a télies időnek

A mai napon tehát minden eldől, legalábbis eleink szerint. A mai, hétfői nap országszerte csapadékos, borongós lesz, legfeljebb késő délután és csak helyenként süthet ki a nap nyugaton, délnyugaton – tudtuk meg Berceli Balázs meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától. Akkor viszont már hamar eljön a napnyugta, tehát ha időben és térben is nagy átlagot nézünk, akkor a jóslat szerint rövid és enyhe lesz a tél.

A meteorológia egy hónapra előre nyilván nem adhat tudományosan megalapozott választ, de a következő néhány nap alátámasztja a népi megfigyelést.

A télies idő véget ér, mindenhol enyhülés tapasztalható, akár már holnap is helyenként 10 fok lehet a maximumhőmérséklet.

De eleink megfigyeltek mást is: amilyen idő van pálforduláskor, olyan lesz a következő 40 napban végig. Ezt viszont a meteorológia cáfolja, legalábbis ami a januárból hátra lévő szűk hetet illeti.

Nincs egység

Bármilyen kicsi is Magyarország, nyilván nem várhatjuk el, hogy mindenhol ugyanolyan legyen az időjárás. Még télen a legvalószínűbb, hogy a ködös, szürke, borongós idő megüli az egész medencét, és tényleg ugyanazt tapasztalják Nyíregyházán, mint Nagykanizsán.

Általában viszont nem áll az egység, még olyan is megeshet, hogy az ország egyik felében 8-10 fok van és szakad az eső, míg a másikban húsz fok feletti a hőmérséklet és ragyog a Nap

– mondja Berceli Balázs.

Kevésbé megbízható, mert az ötödik, hatodik napon túl már sok statisztikai adattal terhelt, de érdemes ránézni az Időkép 30 napos előrejelzésére. E szerint februárban már nem lesznek nappali mínuszok, sőt, átlagosan 4-8 fokot mérhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik